X

Διεθνής συναγερμός για τα απαχθέντα κορίτσια στη Νιγηρία

Νέα παρέμβαση της Αντζελίνα Τζολί και διεθνής οργή για την τραγωδία που ζουν τα περίπου 300 κορίτσια που κρατούν οι ισλαμιστές αντάρτες της Μπόκο Χαράμ.

Ant1news



Συγκλονισμένη εξακολουθεί να είναι η διεθνής κοινότητα για την απαγωγή σχεδόν 300 Νιγηριανών μαθητριών από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αίτημα τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των κοριτσιών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Το μήνυμα της εκστρατείας "Bring Back Our Girls" ("Φέρτε Πίσω τα Κορίτσια μας") έχει ήδη αναπαραχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκατομμύρια φορές, μετά την συμμετοχή στην εκστρατεία της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα και της πακιστανής μαθήτριας που επέζησε από δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν, Μαλάλα Γιουσαφζάι.

«Προσευχόμαστε για τα αγνοούμενα κορίτσια από τη Νιγηρία και για τις οικογένειές τους. Ήρθε η ώρα να 'Φέρουμε τα Κορίτσια μας Πίσω», έγραψε χθες η Μισέλ Ομπάμα στο Twitter, ενώ η Μαλάλα Γιουσαφζάι ανέφερε ότι θεωρεί «αδελφές της» τις απαχθείσες μαθήτριες. Η εκστρατεία υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, την Αντζελίνα Τζολί, την τραγουδίστρια Μαίρη Τζέι Μπλάιτζ και από τον ράπερ Κρις Μπράουν.

Από το Λονδίνο όπου βρισκόταν την Πέμπτη για την προώθηση της νέας της ταινίας "Maleficent" η Αντζελίνα  Τζολί,  Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έστειλε σαφές μήνυμα ότι «θα πρέπει να αρχίσουμε να συλλαμβάνουμε ανθρώπους για αυτό (το έγκλημα) και να τους παραπέμπουμε στη δικαιοσύνη...».


Με φόντο την διεθνή εκστρατεία, χιλιάδες άνθρωποι σε πολλές χώρες και πόλεις του κόσμου, από την Νότια Αφρική ως το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τις πρεσβείες της Νιγηρίας, απαιτώντας να ενταθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των νεαρών μαθητριών, που κινδυνεύουν να πωληθούν ως σκλάβες από τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως οι μαθήτριες που απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ τον περασμένο μήνα εξακολουθούν να βρίσκονται στην Νιγηρία και δεν έχουν μεταφερθεί στο Καμερούν.

Στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο λούνα παρκ Μαϊτάμα, το οποίο βρίσκεται κοντά στο χώρο διεξαγωγής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Αφρική, όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 αντιπρόσωποι από τουλάχιστον 70 χώρες.

Η Νιγηριανή ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χαντίζα Μπάλα Ούσμαν, η οποία έδωσε διεθνή διάσταση στην εκστρατεία «Bring Back Our Girls» την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι θέλει να διασφαλίσει πως τα κορίτσια «δεν θα ξεχαστούν». «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση και να τη διατηρήσει και να παράσχει όποιας μορφής τεχνική υποστήριξη στον νιγηριανό στρατό», τόνισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Ούσμαν.

Η Διεθνής Αμνηστία και η UNICEF δεσμεύτηκαν να συνδράμουν την εκστρατεία, η οποία ζητεί την στρατιωτική επέμβαση για τη διάσωση των κοριτσιών. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και ο Καναδάς αυτή την εβδομάδα προσέφεραν βοήθεια στις νιγηριανές αρχές για το συγκεκριμένο σκοπό.

Μετά την συναίνεση του Νιγηριανού προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν, οι ΗΠΑ απέστειλαν άμεσα ομάδα από την Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής, η οποία εδρεύει στην Στουτγάρδη της Γερμανίας και αποτελείται από 15 ως 20 αξιωματικούς του στρατού.  Ήδη, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τα μέλη της συγκεκριμένης αντιπροσωπείας βρίσκονται στο δρόμο για τη Νιγηρία.

Μιλώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει εδώ και καιρό στο στόχαστρό της την Μπόκο Χαράμ και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν «για την αντιμετώπιση της απειλής» της οργάνωσης. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ αποστέλλουν κι έναν αδιευκρίνιστο αριθμό αξιωματούχων του FBI, ειδικών στις διαπραγματεύσεις.

Η ίδια υπογράμμισε ότι τα κορίτσια ενδεχομένως να έχουν ήδη μεταφερθεί εκτός χώρας κατά μικρές ομάδες, ενώ η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κυβερνήσεις των γειτονικών της Νιγηρίας χωρών, το Καμερούν και το Τσαντ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, επικοινώνησε με τον πρόεδρο Τζόναθαν στον οποίο εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις απαγωγές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ. Ο Τζόναθαν αποδέχτηκε την πρόταση του Μπαν Κιο-μουν να στείλει ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ στη Νιγηρία για να συζητήσει με την κυβέρνηση τρόπους βελτίωσης της αντιμετώπισης των προκλήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Η πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, προεδρεύουσα της Παγκόσμιας Σύμπραξης για την Εκπαίδευση, ανέφερε ότι οι απαγωγές εντάσσονται στις ολοένα και αυξανόμενες επιθέσεις κατά της εκπαίδευσης ανά τον κόσμο. "Είναι δικαίωμα κάθε παιδιού στον κόσμο να έχει μία ελεύθερη εκπαίδευση και είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι τα σχολεία είναι ασφαλείς χώροι για τους μαθητές και τους καθηγητές", επισήμανε χαρακτηριστικά.