X

Ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Βεγγάζη

Προηγήθηκαν αεροπορικές επιδρομές παραστρατιωτικών εναντίον  ισλαμιστικών οργανώσεων.

Ant1news


Το γενικό επιτελείο του λιβυκού στρατού κήρυξε «τη Βεγγάζη και τα περίχωρά της ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού μέχρι νεωτέρας", όπως αναφέρει το ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Lana. Δεν διευκρινίζεται αν η απόφαση αφορά επίσης την πολιτική αεροπορία.

"Οποιοδήποτε στρατιωτικό αεροπλάνο υπερίπταται της πόλης θα θεωρηθεί στόχος από τις μονάδες του στρατού (...) και τους επαναστατικούς σχηματισμούς" (των πρώην ανταρτών), προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Αξιωματικοί και πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας προσχώρησαν, την Παρασκευή, σε παραστρατιωτική δύναμη την οποία διοικεί ο απόστρατος στρατηγός, Χαλίφα Χαφτάρ, και βομβάρδισαν θέσεις ομάδων των ισλαμιστών πρώην ανταρτών, μεταξύ των οποίων και της Άνσαρ Ασαρία, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πρώην αντάρτες ανταπέδωσαν με αντιαεροπορικά πυροβόλα.

Ο παραστρατιωτικοί του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, εξαπέλυσαν, εξάλλου, και επίθεση εναντίον ομάδων, στη Βεγγάζη, προπύργιο πολλών ένοπλων ισλαμιστικών πολιτοφυλακών, όπου  σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι.

Ο τακτικός στρατός που, τρία χρόνια μετά την εξέγερση, δεν είναι ακόμη επιχειρησιακός, διέψευσε κάθε ανάμιξη στις συγκρούσεις. Η κυβέρνηση καταδίκασε την αιματηρή επιχείρηση του Χαφτάρ, ο οποίος, όμως, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση εναντίον των ισλαμιστών πολιτοφυλάκων στη Βεγγάζη.