X

Συνελήφθη ο βασικός ύποπτος της επίθεσης στη Βεγγάζη

Τη σύλληψη ενός από τους βασικούς υπόπτους της επίθεσης κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βεγγάζη της Λιβύης το 2012 ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Ant1news

Οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ένας ύποπτος για την αιματηρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε το 2012 στο συγκρότημα της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη της Λιβύης, σχεδίαζε και άλλες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών και αυτό δικαιολογούσε τη σύλληψή του, η οποία είναι και η πρώτη για την επίθεση.

Με επιστολή της, η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ενημέρωσε για τη σύλληψη του Άχμεντ Αμπού Χατάλα την Κυριακή στη Λιβύη από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, αφού έρευνα κατέδειξε ότι είχε σημαντικό ρόλο στην επίθεση του 2012 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις Αμερικανούς.

«Η έρευνα έδειξε επίσης πως συνέχιζε να σχεδιάζει και άλλες ένοπλες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών», γράφει η Πάουερ σε επιστολή της που φέρει χθεσινή ημερομηνία.

«Τα μέτρα που λάβαμε για να συλλάβουμε τον Αμπού Χατάλα στη Λιβύη ήταν ως εκ τούτου απαραίτητα για να προλάβουμε τέτοιες επιθέσεις και ελήφθησαν βάσει του εγγενούς δικαιώματος των ΗΠΑ στην αυτοάμυνα», προσθέτει.

Η Πάουερ διευκρινίζει πως οι ΗΠΑ αναφέρουν τη σύλληψη του Χατάλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας βάσει του Άρθρου 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο απαιτεί να ενημερώνεται το Σώμα αμέσως για μέτρα που λαμβάνονται από κράτη στο πλαίσιο αυτοάμυνας έναντι ένοπλης επίθεσης.

Στη σύντομη επιστολή αναφέρεται επίσης πως ο Χατάλα θα εμφανισθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ για να ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη.