X

Βομβιστής καμικάζι σκόρπισε το θάνατο έξω από τζαμί στη Νιγηρία

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ένας βομβιστής-καμικάζι ανατινάχθηκε έξω από ένα τζαμί σε χωριό της Νιγηρίας.

Ant1news



Τον πρώτο απολογισμό από την βομβιστική επίθεση του καμικάζι το Σάββατο σε μία περιοχή όπου ισλαμιστές αντάρτες πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις, έδωσαν στη δημοσιότητα πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, οι μουσουλμάνοι του χωριού Κοντούγκα συμμετείχαν στις προσευχές της Παρασκευής όταν ένα ημιφορτηγό κατευθύνθηκε προς το μέρος τους. Τοπικοί φρουροί το σταμάτησαν για να το επιθεωρήσουν και εκείνη την στιγμή ο βομβιστής ανατίναξε τα εκρηκτικά λίγα μέτρα μακριά από το τζαμί. 

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχαμάντου Σέριφ, ανέφερε ότι είδε τους τοπικούς φρουρούς να πραγματοποιούν ελέγχους σε ένα ημιφορτηγό που μετέφερε ξυλεία. «Ξαφνικά (το όχημα) εξερράγη», πρόσθεσε ο ίδιος στο Ρόιτερς, τονίζοντας ότι «θα ήταν πιο καταστροφικό αν ο βομβιστής είχε καταφέρει να το οδηγήσει μέχρι το τέμενος, όπου βρίσκονταν περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι».

Η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχει σκοτώσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους από το 2009 που ξεκίνησε η δράση της και πολλές εκατοντάδες τους τελευταίους δύο μήνες που έχει εντατικοποιήσει την εκστρατεία της κατά αμάχων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Τα ένοπλα μέλη της θεωρούν εχθρούς όσους δεν συμφωνούν με τις ακραίες θέσεις τους και συχνά πραγματοποιούν επιθέσεις με στόχους τεμένη και εκκλησίες.

Την ίδια ώρα, ο νιγηριανός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σκότωσε 53 ισλαμιστές μαχητές της Μπόκο Χαράμ όταν απέτρεψε επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στην πόλη Νταμπόα της βορειοανατολικής Νιγηρίας.

Ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγου Κρις Ολουκολάντε, σημειώνει ότι πέντε στρατιώτες και ένας ανώτερος αξιωματικός του στρατού σκοτώθηκαν επίσης κατά την ανταλλαγή πυρών το βράδυ της Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι η Μποκο Χαράμ εξακολουθεί να κρατά αιχμάλωτες περισσότερες από 200 μαθήτριες που απήγαγε τον Απρίλιο από το χωριό Τσιμπόκ, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολύσει μία σειρά από βομβιστικές επιθέσεις στη βόρεια και στην κεντρική Νιγηρία.