X

Τραγική κατάληξη και για την πτήση AH5017 της Air Algerie

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις εξελίξεις της νέας αεροπορικής τραγωδίας, που σημειώθηκε στη δυτική Αφρική. Φωτογραφίες των θυμάτων στη δημοσιότητα.

Ant1news

Στην περιοχή Γκόσι του Μαλί κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια της πτήσης AH5017 της Air Algerie, που χάθηκε χθες από τα ραντάρ και στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι συνετρίβη.

Πρόκειται για την τρίτη πτώση αεροσκάφους μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, μετά την κατάρριψη του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία και τη συντριβή του αεροσκάφους των αερογραμμών της Ταϊβάν, TransΑsia Αirways, με τους προληπτικούς να αποδίδουν τις τραγωδίες στον… αριθμό 7. Τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, όμως τα σενάρια για το τι ακριβώς συνέβη δίνουν και παίρνουν. 

Γαλλικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης Reaper, που έχει τη βάση του στο Νιαμέι του Νίγηρα, εντόπισε την περιοχή όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους των Αλγερινών Αερογραμμών. 

Η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι τα συντρίμμια εντοπίστηκαν τη νύχτα στην περιοχή Γκόσι του Μαλί "κοντά στα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο".  

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε στην περιοχή τη νύχτα βάσει πληροφοριών που είχε από τις αρχές της Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. Δύναμη γάλλων στρατιωτών που μεταφέρθηκε με ελικόπτερα από τη βάση του Γκάο στο βόρειο Μαλί, μετέβη στη συνέχεια στην περιοχή αυτή γύρω στις 02:00 και "αναγνώρισε το αεροσκάφος".  

Η γαλλική πολεμική αεροπορία διαθέτει στο Νιαμέι δύο μη επανδρωμένα Reaper, τα οποία απέκτησε στα τέλη του 2013 από τις ΗΠΑ. Μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000, που έχουν τη βάση τους στο Νιαμέι και τη Ντζαμένα, μετείχαν επίσης χθες στις έρευνες. 

Την ίδια ώρα, ερευνητές στη Γαλλία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος των Αλγερινών Αερογραμμών συνετρίβη όταν κατέπεσε στο έδαφος, ανακοίνωσαν σήμερα γάλλοι αξιωματούχοι υποδηλώνοντας ότι μοιάζει απίθανο το αεροσκάφος να δέχθηκε επίθεση ή η πτώση του να οφείλεται σε πυρά από το έδαφος. 

Ο υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κουβιγέ ανακοίνωσε ότι το Παρίσι απορρίπτει "εξ αρχής την πιθανότητα να ερρίφθησαν πυρά από το έδαφος, θεωρώντας την εξαιρετικά απίθανη, αν όχι αδύνατη" ως αιτία της συντριβής του αεροσκάφους στο Μαλί.  

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο Κουβιγέ, ιδιαίτερα προσεκτικός, υπενθύμισε ότι στην περιοχή επικρατούσαν "εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες. Αυτή ήταν η βασική αιτία; υπήρχε τεχνικό πρόβλημα; ή ένας συνδυασμός τέτοιου είδους παραγόντων; αυτό μένει να διαπιστωθεί", τόνισε.     

Ο υπουργός Μεταφορών διευκρίνισε ότι είναι "σχεδόν απίθανο, αν όχι αδύνατο να υπάρχουν επιζήσαντες" του δυστυχήματος. 

"Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που βρέθηκε το αεροσκάφος, είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχουν επιζώντες", δήλωσε διευκρινίζοντας ότι γάλλοι στρατιώτες έχουν μεταβεί στην περιοχή για να διασφαλίσουν την προστασία της" αναμένοντας την άφιξη των ερευνητών μεταξύ των οποίων μέλη της γαλλικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ατυχημάτων (BEA). 

Ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι "η έντονη οσμή της κηροζίνης" του αεροσκάφους στον τόπο της συντριβής και το γεγονός ότι το αεροσκάφος βρέθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την εξαφάνισή του είναι πολύ σημαντικά στοιχεία, το γεγονός αυτό θα επιτρέψει να συλλεχθούν μαρτυρίες που μπορεί να δίνουν εξηγήσεις".  

"Φαίνεται ότι τα συντρίμμια είναι σκορπισμένα σε σχετικά περιορισμένη έκταση, αυτό είναι σημαντικό προκειμένου η έρευνα να διεξαχθεί γρήγορα και τα μαύρα κουτιά να βρεθούν πιο εύκολα". 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL δήλωσε ότι "το αεροσκάφος συνεντρίβη τη στιγμή που κατέπεσε στο έδαφος".  

"Πιστεύουμε ότι η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες αλλά καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί επί του παρόντος, καθώς δεν έχουν βγει όλα τα πορίσματα της έρευνας", πρόσθεσε. 

Ύστερα από αντικρουόμενες πληροφορίες για το ακριβές μέρος της συντριβής, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε χθες ότι το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί.

"Μόλις βρήκαμε το αλγερινό αεροπλάνο. Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν 50 χλμ. βόρεια των συνόρων της Μπουρκίνα Φάσο", στην περιοχή Γκόσι του Μαλί, δήλωσε ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντιερέ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου.

Η πόλη Γκόσι βρίσκεται περί τα 100 χλμ. νοτιο-δυτικά του Γκάο, της μεγαλύτερης πόλης του βόρειου Μαλί.

"Το αεροσκάφος αναγνωρίστηκε παρότι είχε διαλυθεί" διευκρίνισε η γαλλική προεδρία. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ "διαβεβαιώνει τις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων για την αλληλεγγύη του", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να "μείνει στο Παρίσι όσο χρόνο χρειαστεί" αναβάλλοντας επ' αόριστον το προγραμματισμένο ταξίδι του από σήμερα έως την Κυριακή στη Ρεϊνιόν, τη Μαγιότ και τις Κομόρες.

"Όλα δείχνουν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη", ανακοίνωσε χθες ο Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας ότι το ισπανικό πλήρωμα ενημέρωσε ότι αλλάζει πορεία "λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών".

"Ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε τα αίτια αυτού που συνέβη", είχε υπογραμμίσει ο Ολάντ, τονίζοντας ότι η Γαλλία κινητοποίησε όλα τα "στρατιωτικά της μέσα" στο Μαλί για τον εντοπισμό του αεροσκάφους.

Ατύχημα ή επίθεση, "δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποκλείουμε καμιά υπόθεση πριν συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Στο Μαλί, παρά τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση που είναι ακόμη σε εξέλιξη, η κατάσταση παραμένει ασταθής στο βορρά, τον οποίο είχαν καταλάβει για μήνες το 2012 ένοπλες ομάδες τζιχαντιστών.

Δύο Mirage 2000 του γαλλικού στρατού, που έχουν τη βάση τους στο Τσαντ, συμμετείχαν στην έρευνα για το αεροσκάφος, ένα MacDonnell Douglas MD-83 που είχε ναυλώσει η ισπανική εταιρία Swiftair, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στο Παρίσι.

Η Αλγερία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και ο Νίγηρας μετείχαν στις έρευνες σε μια τεράστια περιοχή γύρω από το Γκάο.

Σύμφωνα με την Air Αlgerie, το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ουαγκαντούγκου, με περισσότερους από 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, με προορισμό το Αλγέρι τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ πενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του.

Κατά την αναχώρησή του, το αεροσκάφος μετέφερε κυρίως 50 Γάλλους (51 σύμφωνα με τον Λοράν Φαμπιούς), μεταξύ των οποίων μια επταμελής οικογένεια: οι γονείς, τέσσερα παιδιά και ένα ανίψι. Υπήρχαν επίσης 24 πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζοι, έξι Αλγερινοί, οι έξι Ισπανοί του πληρώματος, πέντε Καναδοί (μεταξύ τους τέσσερα μέλη μιας οικογένειας) τέσσερις Γερμανοί και δύο Λουξεμβούργιοι.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης ένας Βέλγος, ένας Καμερουνέζος, ένας Αιγύπτιος, ένας πολίτης του Μαλί, ένας Νιγηριανός, ένας Ρουμάνος, ένας Ελβετός, ένας Ουκρανός, ενώ διεξάγονται έρευνες για ακόμη τρεις άνθρωποι "οι εθνικότητες των οποίων ερευνώνται".

Διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι στο αεροσκάφος επέβαινε η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο, ο οποίος κατήγγειλε στην Αβάνα "ένα σόου των μέσων ενημέρωσης" γύρω από μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία.

Σύμφωνα με πηγή των Αλγερινών Αερογραμμών, το αεροσκάφος "δεν ήταν μακριά από αλγερινά σύνορα όταν το πλήρωμα ζήτησε να εκτρέψει την πορεία του λόγω της κακής ορατότητας και για να αποφευχθεί σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος που πραγματοποιεί την πτήση Αλγέρι-Μπαμακό. Το σήμα χάθηκε μετά την αλλαγή πορείας".

Κέντρα αντιμετώπισης κρίσης τέθηκαν σε ετοιμότητα στην Αλγερία, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και τη Γαλλία.

Σε γαλλικά αεροδρόμια όπου οι επιβάτες αναμένονταν μετά τη στάση του αεροσκάφους τους στο Αλγέρι, συγγενείς έψαχναν σαστισμένοι, περίμεναν να μάθουν κάτι παραπάνω μετά την ανακοίνωση της εξαφάνισης του αεροσκάφους από τα μέσα ενημέρωσης.

Το χρονικό της νέας τραγωδίας

Το αεροσκάφος της Air Αλγερία στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 116 άτομα μεταξύ των οποίων και πενήντα γάλλοι συνετρίβη την Πέμπτη και ενώ εκτελούσε πτήση από το Ουαγκαντούγκου, της Μπουρκίνα Φάσο προς το Αλγέρι Εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ πενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του.

«Οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με ένα αεροπλάνο της Air Algerie, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι, 50 λεπτά της ώρας μετά την απογείωσή του», ανέφερε η ανακοίνωση, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, το αεροπλάνο χάθηκε περίπου στις 4:55 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το αεροπλάνο πετούσε από την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου στo Αλγέρι και ήταν ναυλωμένο από ισπανική ιδιωτική εταιρεία, την Swiftair.

Η Swiftair ξεκαθάρισε, μάλιστα, με ανακοίνωσή της ότι το αεροσκάφος ήταν ένα McDonnell Douglas MD-83 κι όχι ένα Airbus A320, όπως είχαν μεταδώσει αρχικά  διεθνή ΜΜΕ.

Στη δημοσιότητα δόθηκε και η λίστα επιβατών της πτήσης AH5017, εκ των οποίων 51 είναι Γάλλοι, 27 πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, 8 από τον Λίβανο, 6 Αλγερινοί, 5 Καναδοί, 2 Γερμανοί, 2 πολίτες του Λουξεμβούργου, 1 Ελβετός, 1 Βέλγος, 1 Ουκρανός, 1 Νιγηριανός, 1 πολίτης του Καμερούν, 1 από το Μάλι και 6 μέλη του πληρώματος με ισπανική καταγωγή.