X

Μυστήριο καλύπτει τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους στο Μάλι

Τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της Air Algerie που παρέσυρε στο θάνατο 118 ανθρώπους, αναζητούν οι ειδικοί. Βρέθηκε και το 2ο μαύρο κουτί.

Ant1news

Οι κακές καιρικές συνθήκες ήταν κατά πάσα πιθανότητα η αιτία της συντριβής του αεροσκάφους της Air Algerie στο βόρειο τμήμα του Μάλι που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 118 επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών και μια δεκαμελής οικογένεια που ξεκληρίστηκε. 

Αναλυτής στο france 2 τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής και ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι το αεροπλάνο δεν εξετέθη σε μεγαλύτερο υψόμετρο γιατί τα συντρίμμια θα εντοπίζονταν έτσι σε μία ζώνη με μεγαλύτερη έκταση. 

Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο έχουν βάση τα σενάρια που «δείχνουν» ως υπεύθυνες για την τραγωδία τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, ο αναλυτής λέει ότι ο πιλότος είχε ζητήσει να αποφύγει αυτή τη ζώνη για τον λόγο αυτό.

Ερωτηθείς αν ο πιλότος θα προλάβαινε να εκπέμψει σήμα SΟS σε περίπτωση που το αεροπλάνο βρισκόταν στη δίνη μιας καταιγίδας, ο ίδιος αναλυτής σημείωσε ότι τα αεροπλάνα είναι μεν σε θέση με την εξελιγμένη τεχνολογία των ραντάρ να δίνουν στοιχεία σε ποια ακριβή θέση βρίσκονται, όμως το συγκεκριμένο αεροπλάνο ήταν 20ετίας και ίσως οι κυβερνήτες να μην μπόρεσαν να στείλουν σήμα όταν εισήλθαν μες στα σύννεφα. 

Εκτιμάται ότι το αεροσκάφος, που απογειώθηκε μέσα στη νύχτα, επλήγη από αλλεπάλληλα μέτωπα καταιγίδας, πετούσε σε ύψος 26.000 ποδών όταν ζήτησε να αλλάξει πορεία, 20 λεπτά πριν συντριβεί κι  έχασε απότομα πάνω από 10.000 πόδια ύψος πριν χαθεί από τα ραντάρ.

Σε κάθε περίπτωση απαντήσεις αναμένεται να δώσουν τα μαύρα κουτιά, αφού το ένα θα δείξει εάν υπήρξε συνομιλία μεταξύ των πιλότων και το δεύτερο εάν υπήρξε μηχανική βλάβη.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι βρέθηκε και το δεύτερο "μαύρο κουτί" από το αεροπλάνο της Air Algerie που κατέπεσε πριν από λίγες μέρες στο Μαλί της δυτικής Αφρικής.

Οι πρώτες ενδείξεις από τον τόπο της συντριβής συγκλίνουν στο ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε κατά την πρόσκρουση στο έδαφος νωρίς το πρωί της Πέμπτης καθιστώντας απίθανη τη θεωρία περί επίθεσης.

Χθες Παρασκευή, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι βρέθηκε το ένα "μαύρο κουτί" και θα εξεταζόταν. Αργότερα εντός της ημέρας ο Ολάντ πρόκειται να συναντηθεί με μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

«Γάλλοι στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή της συντριβής έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες», δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επιζώντες».  

Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι 51 Γάλλοι υπήκοοι επέβαιναν στο αεροσκάφος, ωστόσο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στους 54 καθώς σε αυτούς συμπεριελήφθησαν και όσοι είχαν διπλή υπηκοότητα.  

Στον τόπο της συντριβής έχουν σταλεί στρατιώτες μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ από τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Μάλι. Το αεροσκάφος της Air Algerie συνετρίβη την Πέμπτη το πρωί, λιγότερο από μία ώρα αφότου απογειώθηκε, 80 χιλιόμετρα νότια από την πόλη Γκόσι που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Μάλι, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.  

Οι αρχές του Μάλι ανακοίνωσαν ότι έχει ξεκινήσει μια διεθνής έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.  

Οι αρχές πολιτικής αεροπορίας έχασαν επαφή με την πτήση AH5017 στις 04:55 (ώρα Ελλάδος) την Πέμπτη, λίγη ώρα αφότου ο πιλότος ζήτησε να αλλάξει πορεία λόγω κακών καιρικών συνθηκών.  

Ο Ολάντ δήλωσε την Παρασκευή ότι ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους είχε ανακτηθεί και επρόκειτο να σταλεί για ανάλυση. «Αυτό που ξέρουμε ήδη είναι ότι τα συντρίμμια του αεροπλάνου είναι συγκεντρωμένα σ’ ένα περιορισμένο χώρο, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε συμπεράσματα», είπε. «Υπάρχουν υποθέσεις και κυρίως κλιματικές, αλλά δεν αποκλείουμε καμία.