X

Εγκαταλείπουν τη Λιβύη οι διπλωματικές αποστολές

Άρον άρον εγκαταλείπουν οι ξένοι υπήκοοι τη Λιβύη που σπαράσσεται από έναν νέο εμφύλιο.

Ant1news

Αναστέλλουν, η μία μετά την άλλη, τη λειτουργία τους στην Τρίπολη, οι πρεσβείες πολλών ευρωπαϊκών -και όχι μόνον- χωρών.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, με τις συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων ομάδων στη λιβυκή πρωτεύουσα να κλιμακώνονται, οδήγησε αρκετές χώρες στην απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού τους και στην αναστολή της λειτουργίας των πρεσβειών τους.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες πολλές χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, ζήτησαν από τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ μόλις σήμερα, Σάββατο, η Βρετανία -από τις τελευταίες χώρες της Δύσης, των οποίων οι πρεσβείες τελούν ακόμη σε λειτουργία στην περιοχή- έκανε γνωστό ότι ζήτησε την αποχώρηση των διπλωματών και των πολιτών της, καθώς «ο κίνδυνος εμπλοκής τους στα διασταυρούμενα πυρά είναι πολύ μεγάλος», όπως έγραψε στον λογαριασμό του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Βρετανός πρεσβευτής στη Λιβύη, Μάικλ Άρον, ύστερα από την κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε από την Πέμπτη την αναστολή της λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και το προσωπικό της, μαζί με Έλληνες και ξένους πολίτες μεταφέρθηκαν σήμερα με φρεγάτα του ΠΝ στον Πειραιά, ενώ Φιλιππίνες, Ολλανδία και Αυστρία προετοιμάζονται επίσης να απομακρύνουν το διπλωματικό τους προσωπικό από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Ο ΟΗΕ και η Τουρκία έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των υπηρεσιών του και της πρεσβείας της, αντιστοίχως.

Η Ρουμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι διατηρεί ανοικτή την πρεσβεία της στη Λιβύη, όμως κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν χωρίς καθυστέρηση τη χώρα εξαιτίας της «ανησυχητικής εξέλιξης της κατάστασης».

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας εξακολουθεί να αναλύει στενά την κατάσταση ασφαλείας της Λιβύη. Προς το παρόν η πρεσβεία της Ρουμανίας στην Τρίπολη παραμένει λειτουργική και εργάζεται για να προσφέρει βοήθεια και προστασία στους ρουμάνους πολίτες που βρίσκονται ακόμη στο έδαφος της Λιβύης», επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά το Βουκουρέστι «συνιστά στους Ρουμάνους να αποφεύγου οποιοδήποτε ταξίδι στη Λιβύη και σε αυτούς που βρίσκονται ήδη εκεί να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα».

Πολλές χώρες, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν ήδη απομακρύνει τις διπλωματικές τους αποστολές από την Τρίπολη εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων που μαίνονται εκεί από τις 13 Ιουλίου.

Οι συγκρούσεις που σημειώνονται στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης είναι οι σφοδρότερες μετά τον εμφύλιο του 2011 με τον οποίο ανατράπηκε, ύστερα από τέσσερις δεκαετίες στην εξουσία, ο Μουάμαρ Καντάφι.