X

«Σαρώνει» ψυχές ο Έμπολα στη Δυτική Αφρική

Εκατόν έξι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το διήμερο 17 και 18 Αυγούστου.

Ant1news


Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο μακάβριος απολογισμός των θυμάτων του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε, την Τετάρτη, σε 1.350 τον αριθμό των νεκρών. Το διάστημα από την 17η έως την 18η Αυγούστου  106 άνθρωποι πέθαναν σε Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε όπου καταγράφηκαν συνολικά 221 νέα κρούσματα του ιού. Συνολικά 2.473 πιθανά, ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην περιοχή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, τη Μονρόβια, ξέσπασαν ταραχές αφότου η κυβέρνηση απέκλεισε και έθεσε σε απομόνωση τη μεγαλύτερη φτωχογειτονιά της πόλης, την συνοικία Ουέστ Πόιντ.

Κάτοικοι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και στρατιώτες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπάρχουν τουλάχιστον 4 τραυματίες, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, δεν είναι σαφές αν κάποιος από τους τραυματίες χτυπήθηκε από σφαίρα, αν και ένας φωτοειδησεογράφος είδε έναν έφηβο με ακρωτηριασμένο το πόδι πάνω από τον αστράγαλο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν επίσης στην αγορά Ουότερσαϊντ, μια από τις μεγαλύτερες στη Μονρόβια, λόγω της εγγύτητάς της στην φτωχογειτονιά των 75.000 κατοίκων.

Η πρόεδρος της χώρας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ διέταξε να αποκλειστούν οι περιοχές αυτές αφού το σαββατοκύριακο πολίτες επιτέθηκαν σε ένα κέντρο απομόνωσης για ασθενείς του Έμπολα και οι 17 εξ αυτών διέφυγαν. Έκτοτε βρέθηκαν και νοσηλεύονται σε άλλο ιατρικό κέντρο, επίσης σε πτέρυγα απομόνωσης. Η πρόεδρος διέταξε να τεθεί σε απομόνωση και η πόλη Ντόλο στη βόρεια ακτή της Λιβερίας.

Ο απολογισμός του Έμπολα έφθασε τους πέντε στη Νιγηρία, όπου αναφέρθηκε άλλος ένας θάνατος σύμφωνα με την εφημερίδα Vanguard. Επρόκειτο για έναν γιατρό που είχε παράσχει φροντίδες στον Πάτρικ Σόγερ, έναν Λιβεριανό που πέθανε από Έμπολα στη Νιγηρία μεταφέροντας άθελά του τον ιό στη χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ονγεμπούτσι Τσούκβου.