X

Ανταποκρίνονται στο πειραματικό φάρμακο 3 ασθενείς με Έμπολα

Βελτιώνεται σταδιακά η κατάσταση της υγείας τους

Ant1news


Ενδείξεις βελτίωσης εμφανίζουν δύο γιατροί και μια νοσοκόμα οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και τους χορηγείται το πειραματικό φάρμακο ZMapp , σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λιβερίας.

Η κατάσταση της νοσοκόμας και του ενός από τους γιατρούς έχει βελτιωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Τόλμπερτ Νιένσουα. Η κατάσταση του δεύτερου γιατρού παραμένει σοβαρή, αλλά έχει, επίσης, βελτιωθεί.

Ανάρρωσαν πλήρως, εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ οι δύο Αμερικανοί εθελοντές που είχαν προσβληθεί τον Έμπολα ενώ φρόντιζαν ασθενείς στη Λιβερία και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν ανακοίνωσαν σήμερα οι θεράποντες ιατροί τους.

Ο 33χρονος Δρ. Κεντ Μπράντλι και η 60χρονη ιεραπόστολος Νάνσι Ράιτμπολ είχαν επαναπατριστεί στα τέλη Ιουλίου και μεταφέρθηκαν αμέσως για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έμορι, στην Ατλάντα της Τζόρτζια. 

"Η έξοδός τους από το νοσοκομείο δεν συνιστά κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία", δήλωσε ο Δρ. Μπρους Ρίμπνερ, ο διευθυντής του τμήματος λοιμωδών ασθενειών του Έμορι. Παράλληλα, πρόσθεσε πως "αφού κάναμε λεπτομερείς εργαστηριακές αναλύσεις κρίναμε ότι οι δύο ασθενείς έχουν αποθεραπευτεί και μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, χωρίς να υπάρχει ο φόβος ότι θα μεταδόσουν την ασθένεια σε άλλους".

Ο Μπρους Ρίμπνερ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν το πειραματικό φάρμακο που χορηγήθηκε στους δύο ασθενείς βοήθησε όντως να αναρρώσουν. "Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν έχουμε ιδέα", απάντησε, σημειώνοντας ότι το "κλειδί" για να επιβιώσει κανείς από τον ιό είναι να δεχτεί "εντατική φροντίδα", κάτι που δεν ήταν δυνατόν να τους παρασχεθεί όσο βρίσκονταν στην Αφρική.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Yγείας, 2.473 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα και 1.350 από αυτούς έχουν πεθάνει από τον περασμένο Μάρτιο, όταν καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα στη νοτιοανατολική Γουινέα. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα και θάνατοι μόνο στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία, μολονότι αναφέρθηκαν "ύποπτες" περιπτώσεις και σε άλλες χώρες.