X

Αραβικός Σύνδεσμος: Συμφωνία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

«Πανστρατιά» του Αραβικού Συνδέσμου κατά των τζιχαντιστών.

Ant1news


Να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού κράτους και να συνεργασθούν με όλες τις διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση των ένοπλων οργανώσεων, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.

Στο τελικό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Κάιρο, εγκρίνεται η απόφαση που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ζητεί από τα κράτη μέλη να σταματήσουν τη ροή χρηματικής, στρατιωτικής και επιμελητειακής βοήθειας προς τους εξτρεμιστές που δρουν στη Συρία και το Ιράκ. 

Δεν υπάρχει, όμως, διατύπωση για απευθείας υποστήριξη ούτε της ιρακινής στρατιωτικής δράσης ούτε και της αμερικανικής αεροπορικής εκστρατείας εναντίον των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα, πάντως, με διπλωματικές πηγές, στο ανακοινωθέν παρέχεται σαφώς η αραβική συνεργασία προς τις αμερικανικές και ιρακινές προσπάθειες και μπορεί να ερμηνευθεί ως σιωπηρή συμφωνία για την υποστήριξη της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

Από το τελικό ανακοινωθέν δεν είναι σαφές, επίσης, εάν η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων θα περιλαμβάνει απευθείας στρατιωτική ανάμειξη στη Συρία και το Ιράκ.

Σε μία αλλαγή θέσης, ο Αραβικός Σύνδέσμος καλεί τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης να διεξαγάγουν συνομιλίες με το καθεστώς με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι  απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη σύνοδο δήλωσε ότι η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ δεν αμφισβητεί μόνο την κυριαρχία του κράτους αλλά και "την ίδια του την ύπαρξη, καθώς και την ύπαρξη άλλων κρατών". Ταυτοχρόνως,  απηύθυνε έκκληση για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά μέσα. Υποστήριξε, δε, ότι η στρατιωτική δράση πρέπει να αναληφθεί στο πλαίσιο μίας κοινής αμυντικής συμφωνίας του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα παρουσιάσει, την Τετάρτη, το στρατηγικό σχέδιο της Ουάσινγκτον κατά του Ισλαμικού Κράτους, που θα βασίζεται σε έναν ευρύ διεθνή συνασπισμό, αλλά δεν θα αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στον πόλεμο στο Ιράκ, θα επιθυμούσε οι χώρες του Κόλπου  να εξετάσουν το ενδεχόμενο της στρατιωτικής δράσης, αλλά και να υποστηρίξουν  τις μετριοπαθείς σουνιτικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν την απήχηση του Ισλαμικού Κράτους. Θα ήθελε, επίσης, τη διακοπή της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους, σημείο στο οποίο ανταποκρίνεται το τελικό ανακοινωθέν του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα ταξιδέψει, αυτήν την εβδομάδα, στη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία για συνομιλίες με τους άραβες ηγέτες, ώστε να διαπιστώσει εάν είναι έτοιμοι να συνοδεύσουν την αντι-τζιχαντιστική τους ρητορική με πράξεις.