X

Ένοχος για ανθρωποκτονία, αλλά χωρίς δόλο ο Πιστόριους

Η πρόεδρος του δικαστηρίου κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας εκτίμησε πως δεν αποδείχθηκε δόλος στην πράξη του.

Ant1news

Ένοχο για την κατηγορία του φόνου της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, έκρινε την Παρασκευή τον παρολυμπιονίκη Οσκαρ Πιστόριους η δικαστής κατά την ανακοίνωση της απόφασης.

Προηγήθηκε η μαραθώνια ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης από την δικαστή, η οποία αφού αμφισβήτησε την εγκυρότητα μαρτύρων, έριξε στα... μαλακά τον Πιστόριους, λέγοντας ότι δεν αποδείχθηκε η προμελέτη στο έγκλημα με θύμα την φίλη του.

Επιπλέον, κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της ανάγνωσης της ετυμηγορίας, η Νοτιοαφρικανή δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα απάλλαξε τον παραολυμπιονίκη από την κατηγορία που αφορούσε ένα περιστατικό κατά το οποίο ο 26χρονος φέρεται να πυροβόλησε στον αέρα από την ανοικτή οροφή αυτοκινήτου εν κινήσει. Ανακοίνωσε, ωστόσο, την ενοχή του Πιστόριους για το περιστατικό με τον πυροβολισμό σε εστιατόριο, κρίνοντας ότι παραβίασε τον νόμο.

Την Πέμπτη, η δικαστής ξεκινώντας την ανάγνωση της ετυμηγορίας, απάλλαξε τον Πιστόριους από την κατηγορία του φόνου με ενδεχόμενο δόλο, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα σκότωνε το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από την πόρτα, δηλαδή την σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ, την οποία πυροβόλησε μέσα στο σπίτι του στις 14 Φεβρουαρίου 2013.

«Δεν αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το αποδεικνύουν», είπε η δικαστής. Ο Πιστόριους αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 15 ετών. H ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί σε επόμενη φάση, ενώ μένει να διευκρινιστεί αν μέχρι τότε ο Πιστόριους θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. 

Κατά τη σημερινή του εμφάνιση στο δικαστήριο, ο Πιστόριους παρέμεινε απαθής και καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια του.

 

Άρχισαν οι αντιδράσεις

"Απογοητευμένη" δήλωσε σήμερα η εισαγγελική αρχή στη Νότια Αφρική από την ετυμηγορία στη δίκη του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και όχι για τον φόνο εκ προμελέτης της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ.

Ο 27χρονος αθλητής, ο οποίος είναι ακρωτηριασμένος και στα δύο πόδια του, πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του στις 14 Φεβρουαρίου 2013 μέσα στο σπίτι του, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ευρισκόμενος σε άμυνα γιατί την πέρασε για διαρρήκτη.

Η δικαστής Θοκοζίλα Μασίπα τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, κατηγορία που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης το ανώτερο 15 χρόνια.

Η Εθνική Εισαγγελική Αρχή της Νοτίου Αφρικής ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει αν θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Παράλληλα, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την ετυμηγορία.

"Ύστερα από τη σημερινή ετυμηγορία, συμπάσχουμε με όλους εκείνους οι οποίοι επλήγησαν από αυτή τη φοβερή τραγωδία, ειδικά την οικογένεια και τους φίλους της Ρίβα Στέενκαμπ που δυστυχώς έχασε τη ζωή της στο συμβάν. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, η IPC τόνιζε τη σημασία της διάκρισης ανάμεσα στη συμβολή του Όσκαρ στο Παραολυμπιακό Κίνημα και στην ιδιωτική του ζωή. Ως αθλητικός οργανισμός, δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσουμε την κατάληξη μίας δικαστικής υπόθεσης που δεν συνδέεται με τον αθλητισμό", αναφέρει η IPC σε ανακοίνωσή της.