X

Ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου για τη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους

Θα κατατεθεί προς ψήφιση στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών εντός των προσεχών ημερών.

Ant1news


Σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο ορίζει χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους ενέκριναν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου και δήλωσαν ότι, μέσω της Ιορδανίας που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα το καταθέσουν επισήμως στον ΟΗΕ. 

Η Ιορδανία θα αναλάβει τη συγκέντρωση διεθνούς υποστήριξης για το σχέδιο ψηφίσματος. Είναι σχεδόν απίθανο, όμως, να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, μέλους του ΣΑ με δικαίωμα βέτο και συμμάχου του Ισραήλ. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό αν η Ουάσινγκτον θα εμπλακεί σε επίσημες διαπραγματεύσεις. 

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνόδου στο Κάιρο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι το Ισραήλ δεν άφησε στον λαό του καμία άλλη επιλογή από το να στραφεί άμεσα στη διεθνή κοινότητα. 

"Η παρούσα κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν υπάρχει πλέον για εμάς ένας εταίρος στο Ισραήλ και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα", είπε ο Αμπάς. 

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να περιορίσει τις επαφές με το Τελ Αβίβ και να αναστείλει τη συνεργασία στον τομέα της ασφαλείας αν το σχέδιο ψηφίσματος δεν εγκριθεί από το ΣΑ και ότι το Ισραήλ θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του. 

Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία  συντάσσουν δικό τους σχέδιο ψηφίσματος, που θα παρουσιάζει τις παραμέτρους για τις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κοινοποιήσει το έγγραφο στο 15μελές Συμβούλιο.