X

Κένυα: «Έβρεξε» βιβλία και νερά στη Βουλή

Στα χέρια ήρθαν βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με αφορμή το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Ant1news

Βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ήρθαν στα χέρια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής στην Κένυα με αφορμή το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Η συνεδρίαση διακόπηκε τουλάχιστον δύο φορές. Βουλευτές της αντιπολίτευσης που θεωρούν ότι ο νέος νόμος απειλεί τις πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα ήρθαν στα χέρια με κυβερνητικούς βουλευτές και πετούσαν βιβλία και νερά ο ένας στον άλλον.

Σύμφωνα με το νέο νόμο αυξάνονται από 3 σε 12 μήνες η κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία χωρίς απαγγελία κατηγοριών, προβλέπεται σημαντική αύξηση των ποινών σε καταδικασθέντες για τρομοκρατία, παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιών από τις κρατικές αρχές χωρίς δικαστική απόφαση και περιορισμός της ελευθεροτυπίας αφού οι δημοσιογράφοι που θέλουν να κάνουν έρευνα ή να δημοσιεύσουν οτιδήποτε σε σχέση με την τρομοκρατία θα πρέπει να έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει την άδεια της αστυνομίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον νόμο, οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν  με ποινές έως και τρία χρόνια φυλάκιση αν τα άρθρα ή τα ρεπορτάζ τους κριθεί ότι εμποδίζουν την έρευνα ή τις επιχειρήσεις που συνδέονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η ίδια ποινή ισχύει και στην περίπτωση που δημοσιεύουν φωτογραφίες «θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων» χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας.

Με 20ετή κάθειρξη κινδυνεύει οποιοσδήποτε «υπερασπίζεται, επαινεί, συμβουλεύει, υποκινεί ή ενθαρρύνει τη διάπραξη ή την προετοιμασία μιας τρομοκρατικής ενέργειας».