X

Σκοτώθηκε διαδηλώτρια στο Κάιρο

Τραυματίστηκε θανάσιμα από σκάγια στην πλατεία Ταχρίρ, μία ημέρα πριν από την 4η επέτειο της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ.

Ant1news


Η διαδηλώτρια σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν σε μια από τις μάλλον σπάνιες διαδηλώσεις ενός κινήματος της αιγυπτιακής αριστεράς, της Λαϊκής Σοσιαλιστικής Συμμαχίας. 

Το κύμα καταστολής που εξαπέλυσαν οι αρχές, αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων το 2013 είχε σχεδόν εκμηδενίσει τις κινητοποιήσεις έως πρόσφατα. Ωστόσο, πολλές διαδηλώσεις έγιναν αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο, όπως και στην Αλεξάνδρεια, ενόψει της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την έναρξη του ξεσηκωμού των πολιτών που διήρκεσε 18 ημέρες κι οδήγησε στο τέλος της 30ετούς διακυβέρνησης της χώρας με σιδηρά πυγμή από τον Μουμπάρακ. 

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε πως η γυναίκα τραυματίστηκε από σκάγια κοντά στην Πλατεία Ταχρίρ, την εστία της εξέγερσης του 2011, και υπέκυψε στα τραύματά της. Διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ με σκάγια για να τους διαλύσει. 

«Το κόμμα αποφάσισε να οργανώσει μια συμβολική διαδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου» 2011, είπε  στέλεχος της Συμμαχίας, ο Άντελ ελ Μελίγκι, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και άνοιξε πυρ χρησιμοποιώντας σκάγια... Συνέλαβε τον γενικό γραμματέα του κόμματος και πέντε μέλη της νεολαίας».

Τα πιο μαχητικά τμήματα της αιγυπτιακής νεολαίας, ιδίως αυτής που ανήκει στην αριστερά, πρωτοστάτησαν στην εξέγερση του 2011 αλλά τάχθηκαν και υπέρ της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό. 

Οι υποστηρικτές του Μόρσι καλούν σε μια μεγάλη κινητοποίηση αύριο Κυριακή για να ξαναρχίσει η «επανάσταση» που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ. Η αιγυπτιακή αστυνομία έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν θα διστάσει να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές με «αποφασιστικό τρόπο». 

Οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων παραμένουν ο κύριος στόχος της καταστολής. Μετά την ανατροπή του προέδρου Μόρσι στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν σκοτώσει πάνω από 1.400 ισλαμιστές διαδηλωτές ενώ πάνω από 15.000 ακόμη έχουν συλληφθεί.