X

Νεκροί και όμηροι φοιτητές σε πανεπιστήμιο της Κένυας

Ξεπερνούν τους 70 οι νεκροί από την εισβολή ενόπλων στην πανεπιστημιούπολη της Γκαρίσα. Άγνωστος ο αριθμός των ομήρων.

Ant1news

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη του κολλεγίου Garissa University College, στη βορειοανατολική πόλη Γκαρίσα της Κένυας, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, συνέλαβαν ομήρους αδιευκρίνιστο αριθμό φοιτητών κι επί αρκετές ώρες αντάλλασσαν πυροβολισμούς με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Όλο το σκηνικό εκτιλύχθηκε στις εστίες των φοιτητών, στις οποίες εισέβαλλαν οι ένοπλοι τα ξημερώματα.

Η οργάνωση του Ερυθρού Σταυρού στην Κένυα ανακοίνωσε ότι 50 φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι από τους ενόπλους που εξακολουθούν να κρατούν ομήρους άγνωστο αριθμό φοιτητών, ενώ η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας για την εξουδετέρωση των δραστών βρίσκεται σε εξέλιξη. Λίγο αργότερα δημοσιογράφος του BBC στην Αφρική, επικαλέστηκε ανακοίνωση της ισλαμιστικής οργάνωση Αλ Σεμπάαμπ σύμφωνα με την οποία απελευθερώθηκαν 15 μουσουλμάνοι φοιτητές.

Σύμφωνα με τον Κευνατικό στρατό, που συμμετέχει στις επιχειρήσεις τρεις από τους τέσσερις κοιτώνες έχουν εκκενωθεί από τους φοιτητές.

Αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν περικυκλώσει την πανεπιστημιούπολη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ζοζέφ Μπουανέ, ο γενικός επιθεωρητής της Κένυας.

"Οι δράστες άνοιξαν πυρ αδιακρίτως ενώ βρίσκονταν μέσα στους χώρους της πανεπιστημιούπολης", είπε ο ίδιος.

Καμία οργάνωση δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Στο παρελθόν, πολλές επιθέσεις στην Γκαρίσα και σε ολόκληρη την Κένυα έχει εξαπολύσει η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση της Σομαλίας Αλ Σεμπάμπ, περιλαμβανομένης και της επίθεσης το 2013 σε εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι.

Η Αλ Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, έχει δεσμευτεί να τιμωρήσει την Κένυα επειδή έστειλε στρατιώτες στη Σομαλία για να συνδράμουν την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία μάχεται κατά της οργάνωσης.

Η Γκρέις Κάι, φοιτήτρια στο Κολλέγιο Εκπαίδευσης Καθηγητών της Γκαρίσα, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πανεπιστημιούπολη που δέχτηκε την επίθεση, είπε ότι υπήρξαν ενδείξεις πως επίκειται επίθεση.

"Κάποιοι ξένοι είχαν θεαθεί στην πόλη και θεωρήθηκαν ύποπτοι για τρομοκρατία. Μετά, την Δευτέρα ο διευθυντής του κολλεγίου μας είπε...ότι ξένοι εθεάθησαν στο κολλέγιό μας...Την Τρίτη, μας έστειλαν στα σπίτια μας και το κολλέγιό μας έκλεισε, αλλά η πανεπιστημιούπολη έμεινε ανοιχτή και τώρα δέχτηκε επίθεση", είπε στο Ρόιτερς.