X

Μακελειό στην Κένυα: Με 147 νεκρούς έληξε η ομηρία στο Πανεπιστήμιο!

Η Κένυα επικήρυξε με το ποσό των 20 εκατομμυρίων σελινιών τον Μοχάμεντ Μοχάμουντ, τον "πλέον καταζητούμενο" άνδρα στη χώρα ο οποίος πιστεύεται ότι συνδέεται με την επίθεση.

Ant1news

O απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης που εξαπέλυσαν Σομαλοί Ισλαμιστές εναντίον ενός πανεπιστημίου στη βορειοανατολική Κένυα ανήλθε στους 147 νεκρούς και η ομηρία έχει τερματιστεί, ανακοίνωσε η αρχή αντιμετώπισης καταστροφών.

«Ενημέρωση: 147 νεκροί έχουν επιβεβαιωθεί στην επίθεση στο Γκαρίσα» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κένυας στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί. 

Η επιχείρηση που διεξήγαγαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας με στόχο να ανακτήσουν τον έλεγχο του Πανεπιστημίου έχει «ολοκληρωθεί (και) οι 4 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί» προσέθεσε η υπηρεσία, σχεδόν 16 ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης σε αυτήν την πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Σομαλία.

Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών, που επιβεβαίωσε επίσης στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «η ομηρία έχει τερματιστεί» στη Γκαρίσα.



Σύμφωνα με το υπουργείο, «587 άνθρωποι απομακρύνθηκαν» από τον χώρο του Πανεπιστημίου. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο εάν οι 500 και πλέον άνθρωποι βρίσκονταν μεταξύ των ομήρων που οι Σεμπάμπ υποστήριζαν ότι κρατούσαν ομήρους ή επρόκειτο για φοιτητές που είχαν κρυφτεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης. 

Νωρίς το πρωί οι δράστες σκότωσαν τους δύο φρουρούς στην είσοδο του Πανεπιστημίου και κατόπιν άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως στο χώρο. Στη συνέχεια μπήκαν στη φοιτητική εστία όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες σπουδαστές.

"Οι επιτιθέμενοι μπήκαν δια της βίας στο πανεπιστήμιο γύρω στις 05:30 το πρωί, αφού πυροβόλησαν τους φύλακες ασφαλείας στην πύλη" και κατόπιν "άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά μέσα στο πανεπιστήμιο", εξήγησε ο αρχηγός της κενυατικής αστυνομίας, Τζόζεφ Μπόινετ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Κοιμόμασταν όταν ακούσαμε μια ισχυρή έκρηξη και κατόπιν ριπές, όλοι άρχισαν να τρέχουν", είπε ένας φοιτητής που κατέφερε να βγει σώος από το πανεπιστήμιο. "Ορισμένοι δεν μπόρεσαν να φύγουν από τα κτίρια προς τα οποία κατευθύνονταν οι επιτιθέμενοι πυροβολώντας. Είμαι τυχερός που σώθηκα", πρόσθεσε.



Φήμες για μια επικείμενη επίθεση εναντίον του Πανεπιστημίου κυκλοφορούσαν από την αρχή της εβδομάδας. "Κανείς δεν τις πήρε στα σοβαρά, γιατί δεν ήταν η πρώτη φορά", εξήγησε ένας φοιτητής, ο Νίκολας Μουτούκου, ενώ μια φοιτήτρια είπε ότι όταν της το είπαν νόμισε ότι ήταν "πρωταπριλιάτικο ψέμα". Ακούγοντας τις εκρήξεις, τα ξημερώματα, αρχικά θεώρησε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση. 

Η Γκαρίσα απέχει 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Σομαλία, όπου ένα κενυατικό εκστρατευτικό σώμα πολεμά τους Σεμπάμπ από τον Οκτώβριο του 2011. 

Επικήρυξαν τον Μοχάμεντ Μοχάμουντ

Η Κένυα επικήρυξε με το ποσό των 20 εκατομμυρίων σελινιών (περίπου 210.000 ευρώ) τον Μοχάμεντ Μοχάμουντ, τον "πλέον καταζητούμενο" άνδρα στη χώρα ο οποίος πιστεύεται ότι συνδέεται με την επίθεση στο πανεπιστήμιο. "Είδατε αυτόν τον άνδρα; Επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες ασφαλείας" αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών σε μήνυμά του στο Twitter που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Μοχάμουντ.



Οι αρχές προτίθενται να δώσουν το ποσό αυτό σε οποιονδήποτε παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του καταζητούμενου.

Από το 2011 οι Σεμπάμπ πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους στην Κένυα, φτάνοντας μέχρι το Ναϊρόμπι και τα τουριστικά θέρετρα της χώρας, κυρίως τη Μομπάσα, το μεγαλύτερο λιμάνι της ανατολικής Αφρικής. Μεταξύ άλλων ανέλαβαν την ευθύνη για την εντυπωσιακή επίθεση, τον Σεπτέμβριο του 2012, στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, όπου σκοτώθηκαν 67 άνθρωποι αλλά και για τις νυχτερινές επιδρομές σε παραλιακά χωριά, πέρσι το καλοκαίρι, όπου εκτελέστηκαν εν ψυχρώ τουλάχιστον 96 άνθρωποι.