X

Καταδίκασαν σε θάνατο τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μοχάμεντ Μόρσι. Σε θάνατο καταδικάστηκαν ερήμην δεκάδες κατηγορούμενοι.

Ant1news



Θανατική ποινή επιβλήθηκε σήμερα από αιγυπτιακό δικαστήριο στον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, για τις κατηγορίες της δολοφονίας, των απαγωγών και άλλες, κατά τη διάρκεια μιας μαζικής απόδρασης κρατουμένων το 2011.

Σε θάνατο καταδικάστηκαν επίσης ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε, άλλοι τέσσερις ηγέτες της Αδελφότητας και περισσότεροι από 80 άλλοι κατηγορούμενοι (ερήμην τους). Νωρίτερα σήμερα, το δικαστήριο καταδίκασε τον Μόρσι σε ισόβια σε μία ξεχωριστή υπόθεση για συνωμοσία με ξένες οργανώσεις.

Τον περασμένο μήνα το δικαστήριο εισηγήθηκε την επιβολή της εσχάτης των ποινών στον Μόρσι έπειτα από την καταδίκη του ιδίου και των συγκατηγορούμενών του -περιλαμβανομένου του Μπαντίε- για δολοφονίες και απαγωγές αστυνομικών, για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας και για αποδράσεις από φυλακές στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η εισήγηση για την επιβολή της θανατικής ποινής είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις από τις ΗΠΑ, άλλες δυτικές κυβερνήσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά τη σημερινή καταδίκη, ένα υψηλόβαθμο μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε πως η δίκη «ήταν κατώτερη κάθε διεθνούς κριτηρίου». «Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα καρφί στο φέρετρο της δημοκρατίας στην Αίγυπτο», ανέφερε ο Γιαχία Χαμίντ, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μόρσι και επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της Αδελφότητας, σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μόρσι, ο Μπαντίε και άλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια -ποινή η οποία σύμφωνα με την αιγυπτιακή νομοθεσία σημαίνει 25ετή κάθειρξη- για συνωμοσία με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα υψηλόβαθμα στελέχη της Αδελφότητας Ίσαμ ελ-Εριάν και Σάαντ ελ-Κατάτνι.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χάιρατ ελ-Σάτερ, Μοχάμεντ ελ-Μπελτάγκι και Άχμεντ Αμπντελάτι σε θάνατο για την ίδια υπόθεση. Άλλοι 13 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο, ενώ όλοι τους έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Ο Μόρσι, ντυμένος με μπλε στολή φυλακής, ήταν ήρεμος και χαμογέλασε ελαφρά καθώς ο δικαστής ανέγνωσε την πρώτη καταδίκη στη δικαστική αίθουσα που φιλοξενείται στην Αστυνομική Ακαδημία. Οι κατηγορούμενοι φώναξαν «Κάτω, κάτω ο στρατιωτικός νόμος» την ώρα που μεταφέρονταν στο δικαστήριο.

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου έχει δηλώσει πως το δικαστήριο δεν είναι νόμιμο και έχει χαρακτηρίσει τη νομική διαδικασία σε βάρος του μέρος του πραξικοπήματος του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι το 2013. Ο Σίσι, που είναι τώρα πρόεδρος της χώρας, υποστηρίζει πως η Αδελφότητα συνιστά σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια.