X

Τζιχαντιστές οι απαγωγείς της Μπουρκίνα Φάσο

Αυστραλοί και όχι Αυστριακοί οι όμηροι. Τι λέει αξιωματούχος τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ant1news

Νέες αποκαλύψεις για την απαγωγή ευρωπαίων στην Μπουρκίνα Φάσο. Σύμφωνα με τον υπουργό επικοινωνιών της Μπουρκίνα Φάσο, Ρ. Νταντζινού, το ζευγάρι που απήχθη χθες στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο είναι "Αυστραλοί" και όχι Αυστριακοί.

"Οι όμηροι είναι Αυστραλοί και όχι Αυστριακοί", δήλωσε ο υπουργός, διορθώνοντας μια λανθασμένη πληροφορία που είχε δοθεί νωρίτερα από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Το ζευγάρι -που διηύθυνε μια κλινική και ζούσε στη δυτικοαφρικανική χώρα από το 1972 - απήχθη στην Μπαράμπουλε, στην περιοχή του Σαχέλ, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, στα σύνορα με τον Νίγηρα και το Μπαλί.

Αξιωματούχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης του Μαλί, Άνσαρ Ντίνε, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι δύο Αυστραλοί βρίσκονται στα χέρια τζιχαντιστών που ανήκουν στο "Εμιράτο της Σαχάρα".

Σύμφωνα με ειδικούς, το Εμιράτο της Σαχάρα είναι το όνομα ενός παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ (Aqmi) που δραστηριοποιείται στο βόρειο τμήμα του Μαλί.

Όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του γαλλικό υπουργείου Εξωτερικών δύο γάλλοι υπήκοοι περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών κατά τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου.

Επιπλέον, δύο Ελβετοί περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών στις επιθέσεις που διενεργήθηκαν σε ένα εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, ανακοίνωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, σε 29 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών και σε 30 εκείνος των τραυματιών από τις επιθέσεις, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο, Σιμόν Καμπαορέ, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα πτώματα τριών τζιχαντιστών έχουν ταυτοποιηθεί, όλοι άνδρες, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι δράστες ήταν "πολύ νέοι" όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων.

"Αυτοί που τους είδαν εκτιμούν πως ήταν πολύ νέοι, ο μεγαλύτερος δεν πρέπει να ήταν πάνω από 26 ετών", είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως έφθασαν με οχήματα που έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας του Νίγηρα.

Εξάλλου, "176 άνθρωποι διασώθηκαν. Οι περισσότεροι αναχώρησαν μετά την κατάθεση που έδωσαν στην αστυνομία", διευκρίνισε ο Σιμόν Κομπαορέ.