X

Ζιμπάμπουε: παραιτήθηκε ο Μουγκάμπε μετά από 37 χρόνια στην εξουσία

Ήταν ο μόνος ηγέτης που γνώρισε η αφρικανική χώρα αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Ant1news

Τέλος εποχής στη Ζιμπάμπουε, όπου ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στο κοινοβούλιο της χώρας για την καθαίρεση και την αποπομπή του από την Προεδρία.

Ο 93χρονος, σήμερα, Μουγκάμπε ήταν ο μοναδικός ηγέτης που είχε γνωρίσει η Ζιμπάμπουε αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980 και ο γηραιότερος αρχηγός κράτους σε όλον τον κόσμο. Διετέλεσε Πρωθυπουργός από τον Μάρτιο του 1980 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1987 όταν άλλαξε το Σύνταγμα και ανέλαβε την Προεδρία της χώρας.

Το κοινοβούλιο είχε ξεκινήσει τη διαδικασία καθαίρεσης του Προέδρου Μουγκάμπε, ο οποίος κυβερνούσε με σιδηρά πυγμή τη χώρα εδώ και 37 χρόνια, μετά την ντε φάκτο κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό τη νύχτα της 14ης Νοεμβρίου.

 

Σε έκτακτη σύνοδό της προχθές η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF καθαίρεσε τον Μουγκάμπε από πρόεδρό του και απέβαλε από τις τάξεις του τη σύζυγό του, Γκρέις Μουγκάμπε. Σε ανακοίνωσή του, κατηγόρησε τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε ότι «εξουσιοδότησε τη σύζυγό του να σφετεριστεί εξουσίες» και ότι «δεν διαθέτει πλέον τη φυσική ικανότητα να επιτελεί τον ρόλο του». Η κεντρική επιτροπή του ZANU-PF όρισε τον Έμερσον Μνανγκάγκουα ως νέο ηγέτη του.

 

Ο Μουγκάμπε εξέπληξε τους πολίτες της Ζιμπάμπουε, όταν σε διάγγελμά του μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε παραίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί, αλλά δεν ήθελε για επικοινωνιακούς λόγους να το ανακοινώσει ενώπιον των στρατηγών, ενώ ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του θα χαίρουν πλήρους ασυλίας.

 

Στο άκουσμα της είδησης για την παραίτηση του Μουγκάμπε από την Προεδρία, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαράρε για να πανηγυρίσουν την αλλαγή στη σελίδα της ιστορίας Ζιμπάμπουε.