X

Παγκόσμιο σοκ από το μακελειό στην Αίγυπτο (βίντεο)

Τρομοκράτες αιματοκύλισαν τζαμί στη Χερσόνησο του Σινά. Φόβοι για πάνω από 250 νεκρούς από την επίθεση. Τριήμερο εθνικό πένθος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες.

Ant1news

Τουλάχιστον 235 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και περισσότεροι από 120 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι σε τέμενος στη Χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Οι αδίστακτοι τρομοκράτες πυροδότησαν αρχικά μία βόμβα μέσα στο τζαμί Αλ-Ράουντα, που ήταν γεμάτο πιστούς για την προσευχή της Παρασκευής, ενώ ένοπλοι που το είχαν περικυκλώσει άνοιξαν πυρ ενάντια του πλήθους που επιχειρούσε να το εγκαταλείψει.

Η ιρανική τηλεόραση εξασφάλισε και μετέδωσε ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τα πρώτα λεπτά μετά την έκρηξη στο τζαμί, όπου διακρίνονται φλόγες και πυκνός μαύρος καπνός να καλύπτει την περιοχή.

Τον γύρο του κόσμου, μέσω των social media, κάνουν πολύ σκληρές εικόνες.

 

 

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη των διαστάσεων της τραγωδίας, η Κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

 

 

Οι Αιγυπτιακές Αρχές εκτιμούν ότι πίσω από την πολύνεκρη επίθεση βρίσκονται τζιχαντιστές του “Ισλαμικού Κράτους”. Η Χερσόνησος του Σινά βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον Οκτώβριο του 2014 όταν 33 Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τρομοκρατική επίθεση.

 

Τσίπρας: συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στο Σινά 

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αιγυπτιακό λαό εκφράζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter, δηλώνοντας συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στη Χερσόνησο του Σινά.

«Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στο Σινά που προκάλεσαν οι αμετανόητοι τρομοκράτες. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή στεκόμαστε με αλληλεγγύη στο πλάι του αιγυπτιακού λαού», αναφέρει ο Πρωθυπουργός.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών:

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ειδεχθή επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο τέμενος αλ Ράουνταχ, πλησίον της πόλης Ελ Αρίς, στην επαρχία του Βορείου Σινά, καθώς και την ανησυχία μας για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που υφίστανται τις ολέθριες συνέπειες της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχεται. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον φίλο αιγυπτιακό λαό, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων. Διαβεβαιώνουμε, γι’ ακόμη μία φορά, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει ακλόνητα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, όπου αυτές απειλούνται», αναφέρει.

 

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Μιχαήλ Διάμεσης, μετέφερε τα συλλυπητήρια αισθήματα και την αλληλεγγύη του κ. Παυλόπουλου προς τον ομόλογό του, Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, για την αποτρόπαια και βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια που έλαβε χώρα στο Βόρειο Σινά και στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

 

Μητσοτάκης: να μπει ένα τέλος στο αίμα που φέρνει το μίσος

Συγκλονισμένος δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την τραγωδία στη Χερσόνησο του Σινά.

Σε ανάρτησή του στο twitter, έγραψε: «Νιώθω συγκλονισμένος. Η τραγωδία στο Σινά μας οδηγεί να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Τέλος στο αίμα που φέρνει το μίσος.»