X

“Πόλεμος” για μια “σταλιά” νησί όπου ζουν 500 άνθρωποι

"Μήλον της έριδος" το μικροσκοπικό νησί Μιγκίνγκο, που βρίσκεται μεταξύ δύο χωρών...

Ant1news

«Μάχη» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο χώρες για ένα νησί στο οποίο ο προσωπικός χώρος αποτελεί πολυτέλεια...

Κένυα και Ουγκάντα βρίσκονται σε μια μακροχρόνια μάχη για τη διεκδίκηση ενός κομματιού γης μικρότερο των 2.000 τετραγωνικών. Πρόκειται για το νησί Μιγκίνγκο  που φιλοξενεί 500 ανθρώπους στοιβαγμένους, κυριολεκτικά, τον ένα πάνω στον άλλο.

Το μικρό κομμάτι γης στη λίμνη Βικτόρια αποτελεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, μήλον της έριδος, μεταξύ των δύο χωρών.

Πριν από εννέα περίπου χρόνια το νησάκι παραλίγο, μάλιστα, να γίνει η αιτία να ξεσπάσει μεταξύ τους πόλεμος.

Ούτε οι κάτοικοι του νησιού ξέρουν πού ακριβώς ζουν. «Δεν ξέρω σε ποια χώρα ανήκει, απλά μένω εδώ», είπε ο 22χρονος Isaac Buhinza.

Στις αρχές του 2000 το νησί ήταν σχεδόν έρημο. Εκείνη την περίοδο ανήκε στην Κένυα, τουλάχιστον φαινομενικά. Τότε οι Αρχές της Ουγκάντα έστειλαν αξιωματούχους για να φορολογήσουν τους ψαράδες και να τους προσφέρουν προστασία από τους πειρατές.

Οι Κενυάτες ψαράδες παραπονέθηκαν έντονα, κατηγορώντας την Ουγκάντα ότι τους διώχνει από τα σπίτια τους. Τότε και η κυβέρνηση της Κένυα απέστειλε στρατιωτικό προσωπικό στο Μιγκίνγκο. Κίνηση που παραλίγο να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών το 2009.

 

Με αυτή την αφορμή αποφασίστηκε η δημιουργία μία κοινής Επιτροπής, η οποία θα καθόριζε σε ποιον τελικά ανήκει, με βάση χάρτες από τις αρχές της δεκαετίας του 1920.  Όμως, δεν υπήρξε απόφαση, ούτε και κάποια  συμφωνία. Έτσι το νησί άρχισε να διαχειρίζεται και από τις δύο χώρες, γεγονός που συχνά προκαλεί εντάσεις.

Οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν να μην ανακατεύονται στην κόντρα. Παρόλα αυτά ο Collins Ochieng, ένας νεαρός ψαράς που μετακόμισε στο Μιγκίνγκο για οικονομικούς λόγους, εξομολογήθηκε πως υπάρχουν αρκετές εντάσεις.

Η τελευταία κρίση σημειώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η Κένυα επιχείρησε να υψώσει τη σημαία της στο νησί, όπου κυματίζει εδώ και αρκετά χρόνια μόνο η σημαία της Ουγκάντα.

Ένας Κενυάτης αστυνομικός είπε πως η Ουγκάντα δεν έμεινε αμέτοχη και ξεκίνησε ένοπλες περιπολίες στο νησί, τρομοκρατώντας τους κατοίκους, κάτι που δεν αρνήθηκαν οι Αρχές της Ουγκάντα, αλλά σημείωσαν πως το θέμα λύθηκε γρήγορα.

«Αποφασίσαμε να μην υψωθεί καμία σημαία», είπε ο αστυνομικός.

Η άτυπη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αναφέρει πως στο νησί θα αποστέλλονται ίσες αστυνομικές δυνάμεις, όμως οι Κενυάτες υποστηρίζουν πως η δύναμη της άλλης πλευράς υπερτερεί.

Κενυάτες ψαράδες παραπονούνται πως αστυνομικοί από την Ουγκάντα τους παρενοχλούν και κατάσχουν τον εξοπλισμό τους, όμως η άλλη πλευρά δεν αποδέχεται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «ένα περίπλοκο ζήτημα».

Πιθανότατα να κληθεί το Διεθνές Δικαστήριο να λάβει μία απόφαση για την κυριότητα του Μιγκίνγκο, καθώς Κενυάτες πολιτικοί ζητούν από την κυβέρνηση να αποταθεί εκεί για να λυθεί οριστικά το ζήτημα των συνόρων.