X

Fake το βίντεο “ντοκουμέντο” από το εσωτερικό του Boeing 737 Max 8 λίγο πριν τη συντριβή του

Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δεν είναι από την μοιραία πτήση στην Αντίς Αμπέμπα.

Ant1news

Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δεν είναι από το εσωτερικό του μοιραίου Boeing 737 MAX 8, των Αιθιοπικών Αερογραμμών, το οποίο συντερίβη λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα, και παρέσυρε στον θάνατο 157 ανθρώπους. 

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνονται οι επιβάτες να φορούν μάσκες οξυγόνου, ενώ την ίδια στιγμή ακούγονται μωρά να κλαίνε, ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun, δεν είναι από το συγκεκριμένο αεροπορικό δυστύχημα.

Το βίντεο αυτό ανέβηκε αρχικά σε σελίδα στο Facebook και σύμφωνα με τη Sun ήταν «έμπνευση» κάποιον ασυνείδητων, που βρήκαν ευκαιρία να εκμεταλλευθούν μια τραγωδία με 157 νεκρούς.

Εκτός από αυτό το βίντεο έχουν κυκλοφορήσει και άλλα, όπως και φωτογραφίες. Σύμφωνα τόσο με τη Sun όσο και με το africacheck.org, τα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν την καμπίνα του Boeing 737 της Ethiopian Airlines, δεν είναι από αυτό το αεροπλάνο. Ο πρώτος λόγος είναι πως στα βίντεο φαίνεται η καμπίνα να έχει δυο διαδρόμους ανάμεσα στα καθίσματα, ενώ το αεροπλάνο που συνετρίβη στην Αιθιοπία έχει μόνο έναν διάδρομο ανάμεσα στις θέσεις.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως τα βίντεο δείχνουν τις μάσκες οξυγόνου να έχουν πέσει και οι επιβάτες να τις έχουν φορέσει ήδη. Ο Ντάρεν Όλιβερ, στρατιωτικός αναλυτής και συντάκτης του African Defence Review, δήλωσε στο africacheck.org, πως στη συγκεκριμένη πτήση, οι μάσκες δεν θα μπορούσαν να είχαν πέσει λίγο πριν από τη συντριβή.

Εκτιμάται πως το μεγαλύτερο ύψος που πρόλαβε να πιάσει ήταν τα 8.600 πόδια. «Οι μάσκες οξυγόνου πέφτουν αυτόματα με βάση το υψόμετρο της καμπίνας. Για παράδειγμα, στα Airbus A320 αυτό το υψόμετρο, απ’ όσο ξέρω, είναι τα 14.000 πόδια. Τα 10.000 πόδια θεωρούνται ένα ασφαλές υψόμετρο, όπου οι επιβάτες μπορούν να αναπνέουν κανονικά ακόμη κι αν το οξυγόνο τελειώσει».