X

Θέαμα και ρεκόρ στα Τσικλητήρεια

Ο κόσμος έκλεψε την παράσταση στο IAAF Athens Grand Prix Τσικλητήρεια 2007 που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ant1news

Ο κόσμος έκλεψε την παράσταση στο IAAF Athens Grand Prix Τσικλητήρεια 2007 που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Αρχές Ιουλίου και περισσότεροι από 50.000 Έλληνες φίλοι του Κλασικού Αθλητισμού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του διοργανωτή Πανελληνίου ΓΣ και των μεγάλων ονομάτων του Στίβου, που πήραν μέρος στα φετινά Τσικλητήρεια, δημιουργώντας μια εκπληκτική ατμόσφαιρα.

Χρυσοί Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και κάτοχοι παγκόσμιων ρεκόρ έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό προσφέροντας μαγικές στιγμές στους φίλους του Στίβου, που απήλαυσαν όλα τα αγωνίσματα που περιελάμβανε το Grand Prix.

Η Τατιάνα Λεμπέντεβα απέδειξε ότι και φέτος είναι το μεγάλο φαβορί στο τριπλούν. Η Ρωσίδα, μεγάλη αντίπαλος της Πηγής Δεβετζή, στον πρώτο της αγώνα για φέτος έκανε άλμα στα 15 μέτρα και 14 εκατοστά, επίδοση που είναι η καλύτερη για φέτος στον κόσμο. Η Πηγή Δεβετζή ήταν τρίτη με 14,57 δείχνοντας επηρεασμένη από τον πρόσφατο τραυματισμό της.

Την καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο έκανε η Σαμίτοβα στα 3.000 μέτρα στιπλ γυναικών με χρόνο 9:11.68. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών νικητής ήταν ο Κενυάτης Εζέκιελ Κεμπόι με χρόνο 8:05.50.

Η αυλαία, πάντως, των Τσικλητηρείων άνοιξε με ένα πανελλήνιο ρεκόρ. Ο νεαρός Κώστας Δουβαλίδης επιβεβαίωσε την εξαιρετική αγωνιστική του κατάσταση, σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 110 μέτρα με εμπόδια. Η νέα ελπίδα του ελληνικού Στίβου έκανε χρόνο 13.54, βελτιώνοντας το δικό του παλιό ρεκόρ που κρατούσε από το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και ήταν 13.59. Πρώτος ήταν ο Κουβανός Ρόμπλες με χρόνο 13.11.

Η κούρσα των 400 μέτρων με εμπόδια των ανδρών, που θύμισε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ήταν αμερικανική υπόθεση. Ο Μπέρσον Τζάκσον με 48.15 κέρδισε στο φώτο-φίνις το συμπατριώτη του Φέργκιουσον, ενώ τρίτος ήταν ο επίσης Αμερικανός Κάρτερ. Έκτος ήταν ο Περικλής Ιακωβάκης με 48.67, ενώ στην ίδια κούρσα ο Μηνάς Αλοζίδης σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ με 49.16.

Στην κούρσα της μιας ανάσας, τα 100 μέτρα των ανδρών, ο Ντέρικ Ατκινς από τις Μπαχάμες ήταν πρώτος με 9.95 βελτιώνοντας το ρεκόρ της χώρας του, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών πρώτη ήταν η Αμερικανίδα Αντζελα Γουίλιαμς με 11.12. Όγδοη ήταν η Μαρία Καρασταμάτη με 11.60.

Στον ακοντισμό γυναικών η Γερμανίδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης Κριστίνα Όμπεργκφολ επιβεβαίωσε ότι είναι η καλύτερη με βολή στα 67 μέτρα και 78 εκατοστά.

Στα 400 μέτρα με εμπόδια των γυναικών πρώτη ήταν η Αυστραλή Γιάνα Ρόουλινσον με 54.25, ενώ άτυχη ήταν η Φανή Χαλκιά, καθώς ένας τραυματισμός της τελευταίας στιγμής την κράτησε εκτός κούρσας.

Η ατυχία των Ελλήνων αθλητών δε σταμάτησε εκεί. Ο Λούης Τσάτουμας έκανε το πρώτο του άλμα στο μήκος στα 8 μέτρα και 10 εκατοστά, αλλά μια ενόχληση στο ισχίο δεν του επέτρεψε να συνεχίσει τον αγώνα. Πρώτος ήταν ο Ιταλός Αντριου Χάουι με άλμα στα 8 μέτρα και 17 εκατοστά.

Στα 800 μέτρα των γυναικών πρώτη ήταν η Ρωσίδα Σβετλάνα Τσερκάσοβα με 1:59.03. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών ο Ρώσος Γιούρι Μπορζακόφσκι κέρδισε με χρόνο 1:44.38 σε μια αρκετά γρήγορη κούρσα, όπου σχεδόν όλοι οι αθλητές που πήραν μέρος βελτίωσαν τα φετινά ρεκόρ.

Μεγάλος νικητής στο επί κοντώ των ανδρών ήταν ο Αυστραλός Στίβεν Χούκερ με άλμα στα 5 μέτρα και 85 εκατοστά.

Στα 1500 μέτρα των γυναικών πρώτη ήταν η Ρωσίδα Σομπόλεβα με 3:58.3, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών πρώτος ήταν ο Αλίλ Μπιλάλ Μανσούρ από το Μπαχρέιν με χρόνο 3:31.49.

Συναρπαστικός ήταν ο αγώνας στο άλμα εις ύψος των ανδρών με τους αθλητές να ενθουσιάζουν τους θεατές που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Πρώτος ήταν ο Τζέσε Ουίλιαμς με άλμα στα 2 μέτρα και 32 εκατοστά, ενώ εντυπωσίασε, για μια ακόμη φορά, ο Κύπριος Κυριάκος Ιωάννου, που έκανε τελικά 2.30.

Την ανωτερότητά του απέδειξε στο δίσκο ο Λιθουανός Βιρτζίλιους Αλέκνα που με βολή στα 70 μέτρα και 43 εκατοστά κέρδισε τα φετινά Τσικλητήρεια, ενώ σημείωσε και ρεκόρ αγώνων.

Στα 200 μέτρα των γυναικών καλύτερο χρόνο στις δυο σειρές που έγιναν σημείωσε η Ντέμπι Φέργκιουσον από τις Μπαχάμες με 22.49.

"Εκτιμώ βαθύτατα την προσέλευση του κόσμου, παίρνω πίσω τα λόγια που είχα πει πέρυσι, ότι δεν αξίζει να κάνουμε Τσικλητήρεια στην Αθήνα. Φέτος ήταν κοσμοσυρροή και από ότι μαθαίνω οι θεατές ξεπέρασαν τους 50.000. Μπράβο! Εύγε στη νεολαία. Θα πρέπει να παραδειγματιστούν και να μπαίνουν όλο και πιο πολλά παιδιά στα στάδια. Όχι μόνο στις κερκίδες αλλά και στους Στίβους. Οι επιδόσεις ήταν από τις καλύτερες μέχρι στιγμής. Ας μην ξεχνάμε ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Οζάκα, τον Αύγουστο, είναι μακριά και ακόμα δεν είναι έτοιμοι οι πρωταθλητές να κάνουν αυτές τις επιδόσεις, κρατάνε τις δυνάμεις τους για την Ιαπωνία. Περίμενα περισσότερα από τα παιδιά μας αλλά ίσως αυτό να συμπίπτει με την κατάσταση που βρίσκονται γενικά οι αθλητές πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Εγώ πάντως θέλω να τους ευχηθώ ότι καλύτερο μπορούνε", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, κ. Μίνως Ξ. Κυριακού.

Οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τους αγώνες μέσω του ΑΝΤ1, του ΑΝΤ1 Κύπρου, της Nova Televisia της Βουλγαρίας, του ΑΝΤΕΝΝΑ SATELLITE, του ΑΝΤΕΝΝΑ PACIFIC, του ΑΝΤ1 EUROPE, ενώ μέσω του EUROSPORT οι αγώνες μεταδόθηκαν σε Κίνα, Ινδία, Φινλανδία, Σουηδία, Νότια Αφρική, Αργεντινή, Ρωσία, και Ιταλία. Τους αγώνες κάλυψαν περισσότεροι από 110 δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά και φωτογραφικά πρακτορεία, από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: http://www.tsiklitiria.org/results/index.htm