X

«Σήμα» του μαύρου κουτιού στο νότιο Ινδικό Ωκεανό;

Ένα σήμα που ακόμη είναι αβέβαιο αν προέρχεται από το μαύρο κουτί του εξαφανισμένου Βoeing 777 εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Ant1news



Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ένα κινεζικό πλοίο που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών, "έπιασε" ένα σήμα στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Το εν λόγω σήμα εντοπίστηκε από το σκάφος Haixun 01 στη συχνότητα των 37,5 kHz, ενώ το κρατικό κανάλι CCTV ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν το σήμα μπορεί να μεταδόθηκε από το μαύρο κουτί της πτήσης MH370.

Σύμφωνα με ειδικούς, το σήμα αυτό (37,5 kHz) «είναι η βασική συχνότητα» για τον καταγραφέα στοιχείων πτήσης του αεροπλάνου, όμως ακόμη οι αρχές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές και δεν επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής το παραμικρό. «Μπορεί να είναι λάθος σήμα», τόνισε ένας Βρετανός ωκεανογράφος στο CNN.

Οι συντεταγμένες του σήματος που αναγνώρισε η συσκευή εντοπισμού του μαύρου κουτιού, την οποία ανέπτυξε το ερευνητικό κινεζικό σκάφος Haixun 01, είναι περίπου 25 βαθμοί νότιο γεωγραφικό πλάτος και 101 βαθμοί ανατολικό γεωγραφικό μήκος, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα και διευκρίνισε ότι θα πρέπει τώρα να προσδιοριστεί αν το σήμα συνδέεται με το εξαφανισμένο Boeing 777.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί το παραμικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τη συντριβή του αεροσκάφους στο νότιο Ινδικό Ωκεανό και μόνο το μαύρο κουτί εκτιμάται ότι θα δώσει τη λύση στο μυστήριο.

Δορυφορικές εικόνες που μεταδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ορισμένα αντικείμενα να επιπλέουν στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, όμως όσα ανασύρθηκαν δεν ανήκαν στο αεροσκάφος. Η ανεύρεση των συντριμμιών και η ανασύνθεση της πορείας τους ανάλογα με τα ρεύματα θα μπορούσε να βοηθήσει να περιοριστεί η ζώνη των ερευνών, που παραμένει εξαιρετικά μεγάλη.

Οι έρευνες για το εξαφανισμένο Boeing 777 έχουν ενταθεί και επεκταθεί υποβρυχίως από χθες και οι αρχές να ψάχνουν το μαύρο κουτί μέσω ειδικών ανιχνευτών ηχητικών σημάτων.