X

Αιματηρή η έφοδος των αστυνομικών στο καφέ του Σίδνεϊ

Δύο όμηροι σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση των αστυνομικών στην καφετέρια του Σίδνεϊ, ενώ νεκρός είναι και ο δράστης.

Ant1news



Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο δράστης, σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν κατά την επέμβαση των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων σε καφετέρια στο κέντρο του Σίδνεϊ, όπου ένας ένοπλος άνδρας κρατούσε 17 ομήρους, σύμφωνα με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

O άνδρας, που αναγνωρίστηκε ως ένας Ιρανός κληρικός, ονόματι Μαν Χαρόν Μονίς, κρατούσε από το πρωί υπό ομηρία 17 πολίτες και είχε αναρτήσει ένα ισλαμιστικό λάβαρο στο κατάστημα, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχώρησει σε έφοδο μετά από περίπου 16 ώρες για να διασώσει τους ομήρους.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από την ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε την ώρα της εφόδου των αρχών στην καφετέρια, έπεσε νεκρός ο 50χρονος δράστης, καθώς και δύο όμηροι. Πρόκειται για έναν 34χρονο άνδρα και μία 38χρονη γυναίκα, ο θάνατος των οποίων επιβεβαιώθηκε κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το ABC.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης των αστυνομικών, τραυματίστηκαν επίσης τέσσερις άνθρωποι, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ νωρίτερα γινόταν λόγος για 3 σοβαρά τραυματίες. Όπως αναφέρει το BBC, ανάμεσα στους 4 τραυματίες βρίσκεται και ένας αστυνομικός.

Τι δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ομογενής δημοσιογράφος:







Η αστυνομία ανακοίνωσε περίπου στις 5:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) ότι η κατάσταση ομηρείας τερματίστηκε, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της, όμηροι άρχισαν να βγαίνουν από το κατάστημα, συνοδεία αστυνομικών. Ορισμένοι μεταφέρθηκαν από αστυνομικούς στα χέρια και σε φορεία, όπως φαίνεται στις εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε πολλούς τραυματίες να απομακρύνονται από το σημείο με ασθενοφόρα.



Σε βίντεο που δείχνουν την έφοδο των αστυνομικών, διακρίνονται οι αστυνομικοί να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και να ανταλλάσουν πυροβολισμούς στην καφετέρια, ενώ διακρίνονται και όμηροι να βγαίνουν από το κτίριο.

Βίντεο με την έφοδο των ειδικών δύνάμεων:



΅



Λίγο νωρίτερα, πέντε όμηροι (τρεις άνδρες και δυο γυναίκες) κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από την καφετέρια στο κέντρο του Σίδνεϊ. Ανάμεσα σε αυτούς βρισκόταν και ο ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους.



Δείτε μαρτυρίες Ελλήνων στο Σίδνεϊ:



Τοπική τηλεόραση έδειξε προηγουμένως εικόνες στις οποίες όμηροι κρατούσαν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σε παράθυρο του καταστήματος. «Ο μόνος Θεός είναι ο Αλλάχ» και «Ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Θεού», έγραφε η σημαία.



Ο δράστης είναι ένας 49χρονος Ιρανός κληρικός, ο οποίος ονομάζεται Μαν Μονίς. Έχει καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση και είναι γνωστός στις αρχές διότι έχει στείλει απειλητικές επιστολές στις οικογένειες Αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι έχουν σκοτωθεί στο εξωτερικό.

Το προφίλ του δράστη:



Μέρος του κέντρου του Σίδνεϊ είχε παραλύσει από το πρωί, πολλά δημόσια κτίρια όπως η Όπερα και η Βιβλιοθήκη είχαν εκκενωθεί και γύρω από το καφέ όπου κρατούνταν οι όμηροι βρίσκονταν πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα πρώτων βοηθειών και πολυάριθμοι ένοπλοι αστυνομικοί.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος έκανε έκκληση για ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση, παρέμεινε εκτάκτως στην Καμπέρα απόψε. Επιπλέον μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί στο Σίδνεϊ αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές πόλεις.

Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Άκης Καστελλορίου που εργάζεται σε τράπεζα που στεγάζεται σε κτίριο της περιοχής και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο στην περιοχή, είπαν ότι η εκκένωση των κτιρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.

Το χρονικό της ομηρίας: