X

Αυτή ίσως να είναι η νέα σημαία της Νέας Ζηλανδίας (φωτό)

Το σχέδιο της σημαίας που θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν οι πολίτες το 2016, σε δημοψήφισμα.

Ant1news

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την επιλογή της επόμενης σημαίας της Νέας Ζηλανδίας. Η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε -βάσει ψηφοφορίας- ποιο σχέδιο σημαίας θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν οι πολίτες το 2016, σε δημοψήφισμα.

Πάνω από 600.000 Νεοζηλανδοί υπερψήφισαν την πρόταση του Κάιλι Λόκγουντ για νέο σύμβολο της χώρας. Η μπλε-μαύρη σημαία με την απεικόνιση ενός φύλλου φτέρης (σήμα κατατεθέν της χώρας) φαίνεται ότι «μάγεψε» τους Νεοζηλανδούς.

Συνολικά συμμετείχαν περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι που είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε πέντε σχέδια. Τα αποτελέσματα δεν είναι τελικά αφού η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο είναι πολύ μικρή και υπάρχουν ακόμη αρκετές επιστολικές ψήφοι να μετρηθούν. Πάντως και τα δυο σχέδια αποτελούν έργο του ίδιου σχεδιαστή.

 

Την αλλαγή της σημαίας εισηγήθηκε πριν επτά μήνες για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κευ, όταν και ζήτησε από πολίτες να καταθέσουν σχέδια, εναλλακτικά του εθνικού συμβόλου της Νέας Ζηλανδίας.

Από τις 10.300 προτάσεις που συνολικά κατατέθηκαν, το αρμόδιο 12μελες συμβούλιο επέλεξε τις 4 τελικές υποψηφιότητες. Λίγο αργότερα και μετά από πίεση της κοινής γνώμης που ήταν απογοητευμένη από τα προτεινόμενα σχέδια του Συμβουλίου, ένα πέμπτο σχέδιο προστέθηκε στις υποψηφιότητες, αυτό του Αάρον Ντάστιν που έλαβε και την τρίτη θέση.