X

Νικητής στον πρώτο γύρο ο Νίκολιτς

Στον α γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σερβία, ο Τ. Νίκολιτς ήρθε πρώτος κι ο Μπόρις Τάντιτς δεύτερος, ενώ κανείς από τους δύο δεν πήρε πάνω από 50%.

Ant1news

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Σερβία, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ήρθε πρώτος σε ψήφους κι ο Μπόρις Τάντιτς δεύτερος, ενώ κανένας υποψήφιος δεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψηφισάντων για να αναδειχθεί πρόεδρος Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (CESID), με καταμετρημένο το 90% των ψήφων ο υποψήφιος του Ριζοσπαστικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς έλαβε το 39,4% και ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Μπόρις Τάντιτς έλαβε το 35,4% των ψήφων. Οι Μπόρις και Νίκολιτς θα αναμετρηθούν στις 3 Φεβρουαρίου, και όποιος αποσπάσει τις περισσότερες ψήφους θα αναδειχθεί πρόεδρος.

Από τους υπόλοιπους υποψηφίους στις εκλογές της Κυριακής, ο Βέλιμιρ Ίλιτς, που υποστηρίχτηκε και από το κόμμα του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα, έλαβε ποσοστό 7,6%, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μιλούτιν Μίρκονιτς 6% και ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς 5,6%.

Ο υποψήφιος της Ουγγρικής μειονότητας Ίστβαν Πάστορ έλαβε ποσοστό 2,2%, η Μιλάνκα Κάριτς 1%, ο Μάριαν Ριστίτσεβιτς 0,4% και ο Γιούγκοσλαβ Ντομπρίτσανιν 0,3%. Τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα έδωσε και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανέφερε ότι "το αποτέλεσμα δηλώνει την ανάγκη του σερβικού λαού για αλλαγή". "Από αύριο ξεκινάμε μαζί για το δεύτερο γύρο που θα είναι αποφασιστικός και θα φέρει τις αναμενόμενες αλλαγές", τόνισε ο Νίκολιτς σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματός του.

Ο Μπόρις Τάντιτς από την πλευρά του δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι η χώρα του στο δεύτερο γύρο θα επιλέξει το δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Οι εκλογές αυτές έδειξαν τη δημοκρατική ωριμότητα της κοινωνίας μας. Περιμένω τον δεύτερο γύρο με μεγάλη αισιοδοξία και είμαι σίγουρος για τη νίκη μας", δήλωσε ο Τάντιτς και πρόσθεσε ότι "Η νίκη στις 3 Φεβρουαρίου θα είναι ιστορική, δεν απαρνιόμαστε τον αγώνα μας για το Κόσσοβο, ούτε και την ευρωπαϊκή μας πορεία".

Επίσης, ο Τάντιτς, έμμεσα, κάλεσε όλα τα κόμματα που αγωνίστηκαν για την ανατροπή Μιλόσεβιτς να τον υποστηρίξουν λέγοντας χαρακτηριστικά πως "θα ενώσω όλες τις σημαίες των κομμάτων που κυμάτιζαν στις 5 Οκτωβρίου του 2000 όταν αποσπάσαμε μία ιστορική νίκη".

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσει ο Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα και τα άλλα κόμματα του αποκαλούμενου δημοκρατικού μετώπου. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ότι η μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή και το αποτέλεσμα οριακό.

Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής ανήλθε στο 61,27%, και είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε από τις εκλογές του 2000 όταν ανατράπηκε το καθεστώς Μιλόσεβιτς.