X

ΠΓΔΜ: Στο δεύτερο γύρο η εκλογή προέδρου

Ο δεύτερος γύρος θα συμπέσει με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ant1news

Με μεγάλη διαφορά προηγείται των αντιπάλων του απερχόμενος πρόεδρος της ΠΓΔΜ και υποψήφιος του  VΜRΟ-DPMNE Γκιόργκι Ιβάνοφ στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Ωστόσο, για την εκλογή του νέου προέδρου θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, ο οποίος θα γίνει σε δύο εβδομάδες και θα συμπέσει με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα  αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κρατική εκλογική επιτροπή και με καταμετρημένο το 68% των ψηφοδελτίων, ο Ιβάνοφ προηγείται με 261.00 ψήφους, έναντι 183.000 ψήφων του  υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Στέβο Πεντάροφσκι.

Ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Ιλίαζ Χαλίμι, συγκεντρώνει περίπου 30.000 ψήφους, ενώ ο τέταρτος υποψήφιος, ο Ζόραν Πόποφσκι  του νεοσύστατου κόμματος GROM, συγκεντρώνει περίπου 18.000 ψήφους.

Με βάση τα αποτελέσματα, κανείς από τους υποψηφίους δεν πρόκειται να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%, επί του συνόλου του εκλογικού σώματος, για να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο. Συνεπώς, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 27 Απριλίου, στον οποίο θα αναμετρηθούν οι Ιβάνοφ και Πεντάροφσκι.