X

«Χέρι-χέρι» Γκρούεφσκι και Ιβάνοφ στις εκλογές της ΠΓΔΜ

Δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογές η αντιπολίτευση, που ζητά το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Ant1news

Έκλεισαν πριν από λίγο οι κάλπες που στήθηκαν στην ΠΓΔΜ για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Με το που έκλεισαν οι κάλπες, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν θα αναγνωρίσει τις εκλογές αυτές και ζήτησε τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα επαναφέρει τη «δημοκρατική τάξη στη χώρα και θα διοργανώσει νέες ελεύθερες εκλογές».

Ο κ. Ζάεβ κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μέχρι και την ψηφοφορία καταπάτησε κάθε έννοια «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών», θέτοντας υπό τον απόλυτο έλεγχο του όλο τον κρατικό μηχανισμό και τα μεγαλύτερα ΜΜΕ και προχωρώντας σε φοβερές πιέσεις και εκβιασμούς ψηφοφόρων, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Ζάεβ αποτελεί παραχάραξη της βούλησης του εκλογικού σώματος και πλαστογράφηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες για τις επόμενες κινήσεις του.

Οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία αριθμεί 123 μέλη. Τα 120 μέλη της Βουλής εκλέγονται στην ΠΓΔΜ, ενώ τρεις βουλευτές εκλέγει η ομογένεια της ΠΓΔΜ (από έναν βουλευτή σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στα Σκόπια, στις βουλευτικές εκλογές, ο κυβερνών συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι αναμένεται όχι μόνο να διατηρήσει τη δύναμη του από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, που είχαν διεξαχθεί στη χώρα τον Ιούνιο του 2011 (είχε εκλέξει 56 βουλευτές), αλλά και να την αυξήσει, ενώ η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ θα συρρικνωθεί και κατά πάσα πιθανότητα θα εκλέξει λιγότερους βουλευτές από τους 42 που είχε μετά τις προηγούμενες εκλογές.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων αναμένεται να επικρατήσει το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο φέρεται να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.

Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές διεξήχθη και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, στον οποίο συμμετείχαν ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΓΔΜ και υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και ο υποψήφιος του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι, με τον πρώτο να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει μία ακόμη θητεία.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που είχαν διεξαχθεί στις 13 Απριλίου και στον οποίο συμμετείχαν τέσσερις υποψήφιοι, ο κ. Ιβάνοφ είχε έρθει πρώτος, με διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων από τον κύριο αντίπαλό του, Στέβο Πεντάροφσκι.

Το κόμμα του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ, μποϋκοτάρισε τις προεδρικές εκλογές, καθώς η πρότασή του για έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής απορρίφθηκε από το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Η διαφωνία αυτή των δύο κυβερνητικών εταίρων αποτέλεσε και την αφορμή για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.