X

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Ντονέτσκ

Σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν από χθες μέχρι σήμερα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική πόλη Ντονέτσκ

Ant1news

Οι περισσότεροι από 40 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στην επαρχία της ανατολικής Ουκρανίας Ντόνετσκ, έκαναν τον Πούτιν να εμφανιστεί για πρώτη φορά μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, την ώρα που ο Λαβρόφ κάνει έκκληση για τερματισμό της βίας.

Σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν από χθες μέχρι σήμερα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική πόλη Ντονέτσκ, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος, ενώ ένας αντάρτης είπε πως οι απώλειες από την πλευρά των ανταρτών είναι τουλάχιστον 29.

Ο δήμαρχος Αλεξάντρ Λουκιαντσένκο δήλωσε προς δημοσιογράφους ότι μετρήθηκαν τα πτώματα 38 ανθρώπων που συμμετείχαν στις συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμιο.

Δεν είναι σαφές πόσοι απ' αυτούς είναι αντάρτες, δήλωσε, προσθέτοντας πως σκοτώθηκαν επίσης δύο άμαχοι.

Ο Ντίμα Γκάου, ένας αυτονομιστής μαχητής, δήλωσε προς το Ρόιτερς: «Έχουμε 29 ή 30 νεκρούς από την πλευρά μας, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη ο τελικός απολογισμός». 

Συναγερμός στον ΟΑΣΕ: Αγνοείται ομάδα παρατηρητών στο Ντονέτσκ

Η ομάδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που αγνοείται από χθες Δευτέρα στην ανατολική Ουκρανία αιχμαλωτίστηκε σε ένα σημείο ελέγχου 40 λεπτά προτού ο οργανισμός χάσει την επαφή μαζί της, όπως έγινε γνωστό από μια πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

Η πηγή δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν το σημείο αυτό βρισκόταν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ή του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ τα τέσσερα διεθνή μέλη της ειδικής αποστολής παρατήρησης που αγνοούνται είναι ένας Δανός, ένας Εσθονός, ένας Τούρκος και ένας Ελβετός.

Ο δανός υπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης Μόουτς Γένσεν επεσήμανε από την πλευρά του ότι τα τέσσερα μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ πιστεύεται ότι κρατούνται από τους αυτονομιστές. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας Δανός που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο (της αποστολής παρατήρησης) του ΟΑΣΕ συνελήφθη χθες από ένοπλους αυτονομιστές στην Ουκρανία, μαζί με ακόμη τρεις άλλους παρατηρητές», είπε ο Γένσεν.

Νωρίτερα σήμερα ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι έχει χάσει από χθες το βράδυ κάθε επαφή με μια από τις ομάδες των παρατηρητών του στην πόλη Ντονέτσκ, όπου φιλορώσοι ένοπλοι συγκρούονται με τις κυβερνητικές δυνάμεις του Κιέβου. «Η ειδική αποστολή παρατήρησης του ΟΑΣΕ έχασε χθες γύρω στις 18:00 (τοπική και ώρα Ελλάδος) την επαφή με μια από τις ομάδες της που βρίσκονται στο Ντονέτσκ», ανέφερε ο ΟΑΣΕ σε ανακοίνωσή του.

Η τετραμελής αυτή αποστολή παρατήρησης του ΟΑΣΕ πραγματοποιούσε χθες το βράδυ «μια τακτική περιπολία» στο ανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ όταν χάθηκε η επαφή μαζί της, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Διάλογο με τις περιφέρειες του Κιέβου θα επιχειρήσει ο Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας.

Στα πρώτα σχόλιά του που μεταδίδονται σχετικά με την Ουκρανία μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον οποίο τόνισε ότι ο διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και στους εκπροσώπους των περιφερειών θα συμβάλλει στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Λαβρόφ: «Τερματίστε τη βία»

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε σήμερα την έκκληση της Μόσχας για άμεσο τερματισμό της βίας στην Ουκρανία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Όπως είπε ο Λαβρόφ, ο σημαντικότερος στόχος για τις αρχές του Κιέβου, μετά την εκλογή νέου προέδρου την Κυριακή, είναι ο τερματισμός της αιματοχυσίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε γελοίες τις νέες δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, ενώ είπε ότι δεν εξετάζεται ζήτημα επίσκεψης στη Ρωσία του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο, μετέδωσε το Interfax.