X

Σφαγή αμάχων στο Ντόνετσκ

Μία μέρα μετά τον νέο κύκλο βίας στο Ντόνετσκ, της Ανατολικής Ουκρανίας, οι τοπικοί αξιωματούχοι μετρούν πτώματα σε ολόκληρη την πόλη.

Ant1news

Περισσότεροι από 33 άνθρωποι προστέθηκαν στην ήδη μακρά λίστα των νεκρών του Ντόνετσκ, ενώ δεκάδες είναι οι οικογένειες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, τα οποία βομβαρδίζονται από τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού.

Η περιοχή του αεροδρόμιου του Ντόνετσκ, που κατελήφθη τη Δευτέρα από φιλορώσους αυτονομιστές, δέχτηκε νέα επίθεση από κυβερνητικές δυνάμεις, που οδήγησε σε νέο λουτρό αίματος και ανακατάληψή της.

Τα πτώματα είναι παντού στους δρόμους. Άλλα ντόπιων και άλλα Ρώσων, οι αρχές κάνουν τεστ DNA, για να διαπιστώσουν τις ταυτότητές τους. Ριπές και βομβαρδισμοί χτυπάνε αδιακρίτως άμαχους και μάχιμους, σπίτια, μέχρι και νηπιαγωγείο, στο οποίο ευτυχώς δεν υπήρχαν μέσα παιδιά.

Ο ρεπόρτερ του Reuters περιγράφει πως ένας οικογενειάρχης, ο Σεργκέι, έκρυψε τη γυναίκα και τα παιδιά του στο υπόγειο του σπιτιού τους, μέχρι να σταματήσουν οι σφοδρές συγκρούσεις και να φύγουν από την περιοχή. Ο ίδιος θα παραμείνει εκεί, όπως αναφέρει η ίδια πηγή.

Χτυπάνε νοσοκομεία

Στο Σλαβιάνσκ, χτυπήθηκε ψυχιατρικό νοσοκομείο, από βλήματα όλμου. Την περασμένη Δευτέρα, ο διευθυντής του είχε δώσει οδηγίες στους εργαζομένους να το εκκενώσουν από τους 300 ασθενείς του, αφού δεχόταν συνεχώς πυρά τις τελευταίες εβδομάδες.

Στρατιώτες ωστόσο ανέφεραν ότι μέσα στο νοσοκομείο υπήρχαν ακόμα ασθενείς και εργαζόμενοι.

Το ρεύμα και οι επικοινωνίες κόπηκαν αμέσως μετά τη χθεσινή επίθεση, η οποία διήρκησε δύο ώρες και κατά την οποία τραυματίστηκαν πολλοί άμαχοι, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι νοσοκόμοι και οι γιατροί δεν έχουν τη δυνατότητα να εφοδιάσουν τους χώρους περίθαλψης των ασθενών με τροφή, ενώ οι συγγενείς των τραυματιών δεν μπορούν να πάνε να τους δούνε.

Ποροσένκο: «Θα θέσουμε τέλος στην τρομοκρατία»

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις Λαβρόφ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις οποίες ανέφερε ότι «πρέπει να τερματιστεί η βία» σε συνέντευξη του νέου προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild, απαντάει  ότι «θα θέσει ένα τέλος στην τρομοκρατία».

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, η Κριμαία κατελήφθη από τη Ρωσία και υπάρχει μεγάλη αστάθεια. Οφείλουμε να αντιδράσουμε», δηλώνει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μαζί με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή της πυγμαχίας και μελλοντικό δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

«Θα θέσουμε τέλος στην τρομοκρατία αυτή, ένας πραγματικός πόλεμος διεξάγεται κατά της χώρας μας», λέει.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν ήδη δίνει διαταγές στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο Ποροσένκο διευκρινίζει ότι «αφού δεν έχει ορκιστεί, δεν μπορεί ακόμη να δίνει διαταγές. Αλλά φυσικά, βρίσκομαι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση και μπορώ να πω: η αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε επιτέλους».

«Δεν θα επιτρέπουμε πλέον στους τρομοκράτες να απάγουν ανθρώπους στον δρόμο και να τούς σκοτώνουν, δεν θα τούς επιτρέψουμε πλέον να καταλαμβάνουν κτίρια και να περιφρονούν τον νόμο», προσθέτει.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ θα έχει απόψε δείπνο στο Βερολίνο με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, τον γεωργιανό πρόεδρο Γκιόργκι Μαργκβελατσβίλι και τον μολδαβό πρόεδρο Νικολάε Τιμόφτι.