X

Από… “κρησάρα” περνούν οι Σκοπιανοί πρόσφυγες και μετανάστες

Επιταχύνουν τη διέλευση  για πρόσφυγες πολέμου, ενώ κλείνουν τα σύνορα σε μετανάστες από άλλες χώρες.

Ant1news


Εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής βρίσκονται περί τους 1.500 μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν, το Ιράν, το Μπαγκλαντές και το Μαρόκο καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ τους απαγορεύουν να περάσουν από τα σύνορα ενώ επιταχύνουν τη διέλευση προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Όπως ανακοίνωσαν, 4.840 πρόσφυγες πολέμου πέρασαν τη συνοριακή γραμμή την Παρασκευή.

Το απαγορευτικό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ώρα με την ώρα τόσο ο αριθμός των εγκλωβισμένων όσο και η ένταση. Εθελοντές του Ερυθρού Σταύρου διανέμουν ζεστά ρούχα και κουβέρτες στους μετανάστες, οι οποίοι πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τη διέλευση μεταναστών που προέρχονται από μη εμπόλεμες περιοχές, εφαρμόζουν, εκτός της ΠΓΔΜ,  η Σλοβενία, η Κροατία και  η Σερβία.  

Το πρόβλημα σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου «βαλκανικού διαδρόμου», αναμένεται να εξεταστεί στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο στη Σερβία, στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τουσκ θα συναντηθεί  το βράδυ του Σαββάτου στο Βελιγράδι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Ακολούθως θα μεταβεί στα Σκόπια όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.