X

Την παραίτηση του υπέβαλε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός

Επιστολή, με την οποία γνωστοποιεί την παραίτηση της κυβέρνησής του, απέστειλε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι στον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ.

Ant1news

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε το μεσημέρι την επιστολή παραίτησης της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE, Εμίλ Ντιμιτρίεφ, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 24 Απριλίου.

Χθες το βράδυ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Νίκολα Γκρούεφσκι ενημέρωσε τον σκοπιανό λαό για τις κινήσεις του.

Στελέχη της Αντιπολίτευσης ζητούσαν αναβολή των εκλογών για μερικούς μήνες, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μία «τίμια» εκλογική αναμέτρηση. Από την πλευρά του, ο κ. Γκρούεφσκι απέρριπτε τους ισχυρισμούς αυτούς, κατηγορώντας την Αντιπολίτευση ότι αναζητά δικαιολογίες για να αναβληθούν οι εκλογές του Απριλίου, φοβούμενη ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

 

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, είχε ταχθεί κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου αναβολής των εκλογών του Απριλίου, καθώς είναι απολύτως βέβαιος ότι θα επικρατήσει σε αυτές και επιθυμεί η όλη κατάσταση να ξεκαθαρίσει και να επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο το συντομότερο δυνατόν.

Κατά του ενδεχομένου αναβολής των εκλογών του Απριλίου τάσσεται και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Έντονος είναι ο προβληματισμός στις Βρυξέλλες για τις συνεχείς διαφωνίες μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, οι οποίες «πολώνουν» το κλίμα και απειλούν τη διαδικασία επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.