X

Το χόστελ που “μεταφέρει” τους επισκέπτες του στον πόλεμο του Σαράγεβο (βίντεο)

Είναι αρρωστημένο είναι να κάνει κάποιος διακοπές σε συνθήκες πολέμου; Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του χόστελ είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κανείς τον πόλεμο.

Ant1news

Στρώματα από σφουγγάρι, στρατιωτικές κουβέρτες και φως από κεριά: αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο διαμένουν οι επισκέπτες χόστελ στην πρωτεύουσα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, καθώς οι δημιουργοί του θέλησαν να αναβιώσουν την ατμόσφαιρα του πολέμου του Σαράγιεβο.

Ιδιοκτήτες αυτού του ιδιόρρυθμου, όσο και ανατριχιαστικού χώρου, είναι μία οικογένεια που επέζησε από τις τριετείς μάχες. Ο 25χρονος γιος της οικογένειας υποδέχεται τους επισκέπτες στη στρατιωτικής διακόσμησης ρεσεψιόν, στην οποία βρίσκονται ακόμα και στρατιωτικά τζάκετ, καθώς και καπέλο των Ηνωμένων Εθνών.

 Τα κρεβάτια βρίσκονται σε καταφύγια από βομβαρδισμούς και η αποθήκευση των πολύτιμων αντικειμένων των επισκεπτών γίνεται σε κουτιά για πυρομαχικά. Κάθε δωμάτιο έχει μόνο μία λάμπα, η οποία λειτουργεί με μπαταρία αυτοκινήτου και ο φωτισμός συμπληρώνεται από κεριά.

Τα παράθυρα του χόστελ είναι καλυμμένα με τα πλαστικά που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους του Σαράγιεβο όταν έσπαγαν τα τζάμια τους από τους βομβαρδισμούς.

 

Οι τρύπες από τις σφαίρες στους τοίχους είναι ορατές καλυμμένες, ενώ οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με εφημερίδες της αιματηρής περιόδου. Η οικογένεια «προσφέρει» καθημερινά 10λεπτη προσομοίωση των συνθηκών της μάχης.

«Πιστεύω ότι, ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις κάτι, είναι να το βιώσεις» λέει ο 25χρονος Βόσνιος ιδιοκτήτης του χόστελ, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η οικογένειά του έφτιαξε το χώρο, προσθέτοντας ότι, «ακόμα καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τις συνθήκες του πολέμου είναι να μιλήσεις μαζί μου, επειδή εγώ επιβίωσα».