X

Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια (βίντεο)

Στον απόηχο των πρωτοφανών επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες. Εκκενώθηκε το κοινοβούλιο με επέμβαση της Αστυνομίας, μετά από την εισβολή διαδηλωτών.

Ant1news

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στα Σκόπια, την επομένη της εισβολής οπαδών του απερχόμενου Πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Στη διάρκεια των πρωτοφανών επεισοδίων τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. «70 πολίτες, 22 αστυνομικοί και τρεις βουλευτές μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο των Σκοπίων, ενώ άλλοι επτά άνθρωποι δέχθηκαν φροντίδες σε άλλα ιατρικά ιδρύματα» της πρωτεύουσας, αναφέρει η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ, που χτυπήθηκε στο πρόσωπο.

 

Την Κυριακή, η εκλογή νέου προέδρου του κοινοβουλίου, του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι, από τον συνασπισμό των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και κομμάτων της αλβανικής μειονότητας προκάλεσε την οργή διαδηλωτών, υποστηρικτών της δεξιάς (VMRO-DPMNE).

Το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρουέφσκι είχε έρθει πρώτο στις πρόωρες εκλογές του Δεκεμβρίου, που έγιναν για βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο. Όμως απέτυχε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη βουλή.

Ο δεξιός Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, από την πλευρά του, αρνήθηκε να επιτρέψει στον αρχηγό των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) Ζόραν Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα αλβανικά κόμματα, παρόλο που ο συνασπισμός αυτός διέθετε πλειοψηφία στη βουλή (67 βουλευτές στους 120).

 

Υποστηρικτές της δεξιάς διαδηλώνουν καθημερινά εδώ και εβδομάδες στα Σκόπια, υποστηρίζοντας πως μια κυβέρνηση του SDSM και των αλβανικών κομμάτων θα έπληττε την εθνική ενότητα της ΠΓΔΜ.

Απορρίπτουν ιδιαίτερα το αίτημα να χορηγηθεί στην αλβανική καθεστώς επίσημης γλώσσας στο σύνολο της επικράτειας, κάτι που αποτελεί γι' αυτούς ένα πρώτο στάδιο για τον διαμελισμό της χώρας.

 

Ανησυχία σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Τη λύπη αλλά και την ανησυχία της εκφράζει η Αθήνα για τη δραματική τροπή που λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Όπως τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών «η Ελλάδα, που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί, να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της ΠΓΔΜ».

Η κατάσταση στα Σκόπια είναι ανησυχητική, δήλωσε το πρωί, προσερχόμενη στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, στη Μάλτα, η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Όπως ανέφερε, «θεωρούμε ότι η άσκηση βίας είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει στον χώρο της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο. Πιστεύουμε ότι στα Σκόπια θα πρέπει να σεβασθούν όλοι τις θεσμικές αρχές της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες».

Πολλοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση στα Σκόπια, σε συνδυασμό με τις "απειλές" Ράμα προς την ΕΕ για την "Μεγάλη Αλβανία" και τις σχετικές ...κινήσεις στα κράτη της πρώην Γιουγκοσκλαβίας, μπορεί να προκαλέσουν "ανάφλεξη" σε όλη την Βαλκανική.