X

Αλλαγή ονομασίας εξετάζει η ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αποκάλυψε στους Financial Times τις προσδοκίες των Σκοπίων εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ant1news

Το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας της, για να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας ως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εξετάζει η ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει ειδικότερες προτάσεις ονομασίας, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ διευκρινίζει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, την Τετάρτη, θα συναντηθεί με Υπουργούς της Ελληνικής Κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα θέλει. Θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θα μεταφέρει σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, το μήνυμα ότι η ένταξη της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα συμβάλει στην κατευνασμό της ευρύτερης περιοχής έπειτα από μήνες πολιτικής έντασης.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εξήγησε, επίσης, ότι οποιαδήποτε νέα ονομασία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα και ότι η Κυβέρνηση θα αναζητήσει διακομματική συναίνεση πριν θέσει σε ψηφοφορία το θέμα.

Αντιδράσεις από την Ελλάδα

«Το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας πρέπει να λυθεί, με αμοιβαίως αποδεκτό τρόπο. Δηλαδή, με λύση με την οποία θα συμφωνεί η Ελλάδα. Μέχρι να επιτευχθεί μια τέτοια λύση, δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε αλλαγής της πολιτικής του Βουκουρεστίου, που οδήγησε στην τότε ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ. Άλλωστε, η πολιτική αυτή είχε και έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας  των Ελλήνων, καθώς και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. 

«Μετά την Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι που είχαμε σθεναρά στηρίξει ως ΠΑΣΟΚ τις ελληνικές θέσεις, μία είναι η εθνική γραμμή. Η FYROM όποια εξέλιξη κι αν θέλει να έχει με το ΝΑΤΟ ή οποιονδήποτε άλλο οργανισμό και για οποιοδήποτε άλλο θέμα, πρέπει να ξέρει ότι προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος. Εάν δεν υπάρξει τέτοια συμφωνία, καμία εξέλιξη δεν μπορεί να υπάρξει ούτε για το ΝΑΤΟ και τη χώρα αυτή ούτε για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.