X

Νίκη του Ράμα δείχνουν τα exit polls στην Αλβανία

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει το 45-49% των ψήφων. Τη Δευτέρα το πρωί τα επίσημα αποτελέσματα.

Ant1news



Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας εμφανίζεται ως ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, καθώς προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει μεταξύ 45-49% των ψήφων, σύμφωνα με exit poll της εταιρείας IPR Marketing.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας αναμένεται να συγκεντρώσει έως και 34% των ψήφων.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενδέχεται να έχει κερδίσει περισσότερες από 71 έδρες (εκ των συνολικά 140 εδρών του κοινοβουλίου), ωστόσο πρόκειται για μια έρευνα γνώμης κι όχι επίσημο αποτέλεσμα» επισήμανε εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Αντόνιο Νότο.

Για την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας απαιτούνται 71 έδρες σε σύνολο 140.

 

Οι εκλογές διεξήχθησαν, πάντως, και υπό καθεστώς βίας καθώς ένοπλοι πυροβόλησαν πολίτη,  μέλος του κόμματος «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης», στην περιοχή Λέζα βορείως των Τιράνων, όπως επιβεβαιώθηκε και από την αστυνομία.

Από το υπουργείο Εσωτερικών εκδόθηκε, εξάλλου, ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται αύξηση των κρουσμάτων αγοραπωλησίας ψήφων, παρά τα αυστηρά νομικά μέτρα που ελήφθησαν προεκλογικά.

Καταγγελίες για εξαγορά ψήφων αλλά και κλίμα τρομοκρατίας έκαναν και στελέχη της ελληνικής μειονότητας, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, τηλεοπτικό κανάλι της Αλβανίας, μετέδωσε πως Αλβανοί ψηφοφόροι που ταξίδεψαν από την Ελλαδα  στη χώρα τους δέχθηκαν απειλητικά μηνύματα στα κινητά τους προκειμένου να μην ψηφίσουν συγκεκριμένο κόμμα. Τα μηνύματα φέρονται να έχουν αποσταλεί από εταιρεία στην Αθήνα.