X

Θρίαμβος των Σοσιαλιστών του Έντι Ράμα στις αλβανικές εκλογές

Το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει αυτοδυναμία, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα. Σε επίπεδα ρεκόρ η αποχή.

Ant1news

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας φέρεται να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία στη νέα Βουλή, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα των εκλογών, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στη γειτονική χώρα.

Ειδικότερα, το κόμμα του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα συγκεντρώνει ποσοστό 51,3% που του δίνει 76 από τις 140 έδρες του αλβανικού κοινοβουλίου.

Ο βασικός του αντίπαλος, το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 28,5% και 41 έδρες. Τρίτο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης με ποσοστό 15% και 20 έδρες.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην αλβανική Βουλή φαίνεται ότι θα μπουν 5 κόμματα από τα 18 που κατήλθαν ανεξάρτητα στις εκλογές. Μεταξύ αυτών είναι και το κόμμα «Δημοκρατική Ένταξη και Ενότητα», γνωστό ως κόμμα των Τσάμηδων που εξασφαλίζει μέχρι τώρα δύο έδρες και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που κερδίζει 1 έδρα.

Σε ό,τι αφορά την ελληνικής μειονότητας φαίνεται ότι 5 από τους 8 ομογενείς Έλληνες που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των αλβανικών κομμάτων να έχουν πετύχει την εκλογή τους, με οριακή τη νίκη του προέδρου του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλη Ντούλε, που έχει την τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στην περιφέρεια Αυλώνας.

 

Αίσθηση έχει προκαλέσει το ποσοστό της αποχής, που κυμάνθηκε στο 47% και ήταν το υψηλότερο της τελευταίας 25ετίας. Αναλυτές το αποδίδουν στη μουσουλμανική γιορτή Ιντ αλ-Φιτρ (που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού) αλλά και στον μίνι-καύσωνα.

Καταγγελίες για εξαγορά ψήφων αλλά και κλίμα τρομοκρατίας έκαναν στελέχη της ελληνικής μειονότητας. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, τηλεοπτικό κανάλι της Αλβανίας, μετέδωσε πως Αλβανοί ψηφοφόροι που ταξίδεψαν από την Ελλαδα  στη χώρα τους δέχθηκαν απειλητικά μηνύματα στα κινητάτους προκειμένου να μην ψηφίσουν συγκεκριμένο κόμμα. Τα μηνύματα φέρονται να έχουν αποσταλεί από εταιρεία στην Αθήνα.