X

Οι Σκοπιανοί αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς Ζάεφ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα Σκόπια η διαπραγματευτική γραμμή Ζάεφ. Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, συνθήματα και γιγαντοαφίσες…

Ant1news

Κρατώντας σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας και φωνάζοντας ρυθμικά «Μακεδονία» Σκοπιανοί πολίτες διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο της χώρας.

Με συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Ζάεφ για τη διαπραγματευτική του στάση ζητούν να μη δεχτεί καμία αλλαγή στο Σύνταγμα και στο όνομα τους.

Υπογράφουν μάλιστα ψήφισμα κόντρα σε κάθε συνομιλία με την Ελλάδα και απαιτούν από τον Ζάεφ να παραιτηθεί και να πάει η χώρα σε εκλογές. Θεωρούν πως μόνο τα Σκόπια κάνουν υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας και θέτουν «κόκκινες γραμμές» για την ταυτότητα τους.

Την ώρα πάντως που η ελληνική πλευρά ζητά τερματισμό αλυτρωτικών διαθέσεων από τα Σκόπια, φαίνεται πως το αυτί κάποιων δεν ιδρώνει. Μια ακόμη προκλητική γιγαντοαφίσα «ξεφύτρωσε», μπροστά από το σκοπιανό κοινοβούλιο αυτή τη φορά.

Με κεντρικό σύνθημα το όνομα μας είναι Μακεδονία κατηγορεί τον Ζαεφ για ρατσιστική και αντιμακεδονικη συμπεριφορά και αναφέρει: «Μην ξεγελιέστε από τους όρους διεθνείς διμερή συνταγματική. Εάν το όνομα της «Μακεδονίας» αλλάξει για οποιαδήποτε χρήση θα αλλάξει παντού και για πάντα».

Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το VMRO θέτει απαράβατες "κόκκινες γραμμές" και αδειάζει τον Ζαεφ.

Ξεκάθαρη θέση ενάντια στα ακραία παραληρήματα των Σκοπιανών παίρνει και πρώην δήμαρχος της πόλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real. «Η ιστορία περί αιώνιας εθνικής ύπαρξης είναι για εμένα μια τρελή ιστορία. Αυτή η παράλογη σύνδεση μεταξύ του σύγχρονου έθνους μας με το Μέγαρο Αλέξανδρο και το Φίλιππο, 2000 πριν, είναι απλώς γελοία» αναφέρει ο Μίροσλαβ Γκρουτσέφ.