X

Αναστηλώνουν ορθόδοξες εκκλησίες στην Αλβανία για να ...προσελκύσουν τουρίστες!

Οι συμβουλές και οι ...προτροπές εμπειρογνωμόνων στην αλβανική Κυβέρνηση.

Ant1news

Οι ερειπωμένοι, λόγω δεκαετιών παραμέλησης, παλαιοί ορθόδοξοι ναοί στην Αλβανία και η τέχνη που περιέχουν, θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες εάν επισκευαστούν, σύμφωνα με ειδικούς, που επικαλείται το Ρόιτερς.

Η αλβανική κυβέρνηση και η ορθόδοξη εκκλησία έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν ορισμένες από τις δομές που χρονολογούνται από τη βυζαντινή περίοδο ή αργότερα στο νότο της χώρας.

Οι εκκλησίες είναι συχνά σε γραφικές τοποθεσίες και η τύχη τους αντικατοπτρίζει τις ανατροπές της αλβανικής πολιτικής τον περασμένο αιώνα.

Η Αλβανία έγινε λειτουργικό κράτος μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο μετά από κυριαρχία υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανήκε στο  κομμουνιστικό μπλοκ, αλλά το 1990 “αγκάλιασε” τη δημοκρατία και φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στη Λεσνίτσα είναι ένα παράδειγμα. Οι τοιχογραφίες του “βλέπουν” τα αστέρια από τον περασμένο Μάιο, όταν η στέγη κατέρρευσε και έπεσε ο νότιος τοίχο .

Η εκκλησία έχει πλαστικά φύλλα πάνω από τους τοίχους για προστασία ενώ τα συντρίμμια με τμήματα των τοιχογραφιών συσσωρεύονται στη μια πλευρά.

Ο ναός είχε χαρακτηρισθεί ως πολιτιστικό μνημείο από τον Εμβέρ Χότζα αλλά οι επόμενοι Αλβανοί ηγέτες παραμέλησαν εντελώς τη συντήρηση του ναού.

Ο σταλινικός Χότζα απαγόρευσε τη θρησκεία στη δεκαετία του 1960 και κατέστρεψε πολλές εκκλησίες και τζαμιά, αλλά διατήρησε ορισμένα για την τέχνη τους. Περισσότερο από το 60% των Αλβανών είναι μουσουλμάνοι και οι υπόλοιποι είναι χριστιανοί.

Η εκκλησία στη Λεσνίτσα είναι διακοσμημένη με μορφές αγίων σε χρυσά αλογάκια και βιβλικές σκηνές σε σκούρο μπλε και κόκκινο. Ο Άγιος Αθανάσιος χρονολογείται στο 1797, αλλά οι τοιχογραφίες υποδηλώνουν ότι ήταν παλαιότερη.

Η φήμη και η θέση του σε ένα χωριό βοήθησε στην αναστήλωση της Εκκλησίας του Σταυρού της Λαμπόβα. Ο χρυσός σταυρός βάρους 800 γραμμαρίων, σε ξυλόγλυπτο πλαίσιο, ήταν δώρο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α, είπαν δύο επιστήμονες. Ο σταυρός χάθηκε το 1989 και ουδέποτε βρέθηκε… .