X

FYROM: απαιτούνται συμβιβασμοί από Αθήνα και Σκόπια

«Ναι μεν, αλλά» από την κυβέρνηση Ζάεφ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Ποιον προσδιορισμό δέχεται στην ονομασία...

Ant1news

 

Εφικτή θεωρεί η κυβέρνηση της FYROM την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το ζήτημα της ονομασίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι απαιτούνται συμβιβασμοί από Αθήνα και Σκόπια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία η οποία «θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών των δύο χωρών». 

Σε ανακοίνωση, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αναφέρει πως «στη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων, τονίζοντας πως η κοινή γνώμη της FYROM ενημερώθηκε πλήρως για το ζήτημα. 

Σύμφωνα με ΜΜΕ της FYROM, αφορμή για την ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας ήταν η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Euronews, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων να δηλώσει ποιος θα είναι ο προσδιορισμός στη σύνθετη ονομασία. 

"Γεωγραφικός προσδιορισμός στην ονομασία"

«Η χώρα μου είναι έτοιμη να αποδεχθεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της» απάντησε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε, επίσης, το νέο όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων.

Το αεροδρόμιο μετονομάζεται από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων». Την ίδια ώρα η εθνική οδός της χώρας που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα από «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδός Φιλία».

Στο "στόχαστρο" της αντιπολίτευσης ο Ζάεφ 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συνέντευξη Κοτζιά, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για «πλήρη σιωπή» και για απόκρυψη των όσων συμφώνησε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός. 

«Τι συμφώνησε ο Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα; Γιατί οι ελληνικές Αρχές επιμένουν να μην υπερβαίνεται το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας; Τι κρύβεται από τη "μακεδονική" κοινή γνώμη;» διερωτήθηκε το VMRO-DPMNE.