X

Ακύρωση της καταδίκης του ζητεί ο Κάρατζιτς (βίντεο)

Δίκαια δίκη ζητεί ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων, που έχει καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα.

Ant1news

Την ακύρωση της 40ετούς καταδίκης του για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας και της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα ζήτησαν οι δικηγόροι του τότε ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο δικηγόρος του Κάρατζιτς, που εμφανίστηκε χθες ενώπιον των δικαστών του ΟΗΕ στη Χάγη, ζήτησε τη διεξαγωγή νέας δίκης, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η επταετής δίκη, που οδήγησε στην καταδίκη του, έγινε χωρίς αμεροληψία στα πλαίσια μίας «εκτός ελέγχου μεγα-δίκης», κατά την οποία παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του για δίκαιη ακρόαση.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς καταδικάστηκε πριν από δύο χρόνια για κάποια από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου, στις μάχες για τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μεταξύ των οποίων και η σφαγή 8000 και πλέον μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.

Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων συνελήφθη μία δεκαετία μετά το τέλος του πολέμου, μετά από χρόνια ερευνών και καταδικάστηκε για 10 κατηγορίες γενοκτονίας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τη βίαια εκστρατεία του για εθνοκάθαρση στη Βοσνία, την οποία επέβλεπε ως αρχηγός του της μειονότητας των Σέρβων της Βοσνίας.

 

Έξω από το δικαστήριο μέλος της ομάδας των μανάδων που έχασαν τα παιδιά τους στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα ζητούσε, την ίδια ώρα, την ισόβια κάθειρξη του Κάρατζιτς.