X

Σοβαρά επεισόδια με πρόσφυγες στα σύνορα Βοσνίας – Κροατίας (εικόνες)

Συγκρούσεις με τους αστυνομικούς και τραυματίες, στην νέα πύλη της Ευρώπης.

Ant1news

Σοβαρά και βίαια επεισόδια σημειώθηκαν χθες στα σύνορα μεταξύ Βοσνίας και Κροατίας, όταν δεκάδες μετανάστες συγκρούστηκαν με την αστυνομία της Βοσνίας, που τους εμπόδιζε να εισέλθουν στην Κροατία, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Οι πρόσφυγες και μετανάστες φώναζαν το σύνθημα «ανοίξτε τα σύνορα» και κατάφεραν να σπάσουν τον πρώτο αστυνομικό κλοιό τω Βόσνιων αστυνομικών, όμως λίγο πριν από τη γραμμή των συνόρων η τοπική συνοριοφυλακή τους σταμάτησε.

Όπως αναφέρουν τοπικά Μέσα, οι μετανάστες αρνήθηκαν να μετακινηθούν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις με τους ένστολους, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Η Αστυνομία της Κροατίας, από την πλευρά της, αντέδρασε τοποθετώντας φράχτη στη δική της πλευρά των συνόρων.

 

 

Παράλληλα, οι Βόσνιοι αστυνομικοί σταμάτησαν πορεία περίπου 100 προσφύγων και μεταναστών, που αφίχθησαν με τρένο στην περιοχή των συνόρων με τη Βοσνία το πρωί της Τετάρτης.

Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν, με μέριμνα της Αστυνομίας σε κέντρο υποδοχής στο Σαράγεβο. Ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή σε λεωφορεία με προορισμό την περιοχή των συνόρων και επιβαίνοντες πρόσφυγες να επιστρέψουν στον αρχικό τους περιορισμό, με σκοπό τον περιορισμό των νέων αφίξεων.

 

«Οποιαδήποτε αύξηση του αριθμού των μεταναστών δίχως επαρκή στέγαση αποτελεί πιθανή απειλή για την ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας Μούτζο Κορίτζιτζ.

Η αδύναμη οικονομικά Βοσνία έχει αποτελέσει νέο τόπο «παγίδευσης» των προσφύγων και μεταναστών, βλέποντας τις αφίξεις να έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ορισμένοι πολίτες διοργανώνουν διαμαρτυρίες, ζητώντας καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, όμως από την άλλη υπάρχει και μεγάλο κύμα αλληλεγγύης, με τους Βόσνιους, που έχουν νωπές τις μνήμες του πολέμου, να υποδέχονται τους πρόσφυγες και να αυτοοργανώνονται για τις προσφορές τους προς αυτούς.

 

Οι πρόσφυγες και μετανάστες, από την πλευρά τους, συγκεντρώνονται όλο και πιο συχνά στα σύνορα της Βοσνίας με την Κροατία, με σκοπό να τραβήξουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας, που επιμένει να κρατά κλειστά τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αρκετοί από αυτούς παραμένουν ακόμα και για εβδομάδες εκεί, πολλοί εξ αυτών μαζί με τα παιδιά τους.