X

Ο Ντράγκι «πήρε το μπαζούκα»-Ανοίγει την κάνουλα για φθηνά και πολλά δάνεια σε φερέγγυους πελάτες

Ο Μάριο Ντράγκι ανοίγει την κάνουλα κόντρα στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε και ρίχνει έως 500 δισ. στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ant1news

Ο Ντράγκι πήρε το μπαζούκας  και σχεδόν μηδένισε τα επιτόκια-βρίσκεται πλέον στο ιστορικό χαμηλό 0,05%-της ΕΚΤ, κάτι που θα φέρει νέα ελάφρυνση στο κόστος δανεισμού για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες, που έχουν δάνεια συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ ή και το Euribor.

Τα μειωμένα επιτόκια θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 10 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS δηλαδή ένα πρόγραμμα αγοράς τίτλων που θα εκδοθούν, έχοντας ως εγγύηση περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών

«Το ΔΣ αποφάσισε να ξεκινήσει να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα. Το ευρωσύστημα θα αγοράσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο απλών και διάφανων τίτλων εκδοθέντων έναντι περιουσιακών στοιχείων, με τις υποκείμενες αξίες να αφορούν απαιτήσεις έναντι του ιδιωτικού τομέα εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου» δήλωσε ο Ντράγκι και τόνισε ότι το ευρωσύστημα θα αγοράσει ακόμα ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καλυμμένων ομολόγων στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος αγορών.

Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ-αυτό που ονομάζεται ποσοτική χαλάρωση ή τύπωμα χρήματος-θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2014. Για τις ελληνικές τράπεζες οι εκτιμήσεις ήταν ότι η ρευστότητα που θα αποκτήσουν θα φτάσει περί τα 20 δισ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χαιρετίζει τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Με γραπτή δήλωσή της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρεται στις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, τονίζοντας συγκεκριμένα:

«Χαιρετίζουμε θερμά τα μέτρα που λαμβάνονται από την ΕΚΤ, τα οποία θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού».