X

ΕΚΤ: Ετοιμάζεται «ένεση» ρευστότητας στις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες

Ανάσα στις τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου προσπαθεί να δώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι

Ant1news

Του Θανάση Τσίτσα

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το εάν θα εφαρμόσει κανονισμούς που θα επιτρέψουν την εξαγορά τιτλοποιημένων δανείων (Asset Backed Securities, ABS), που έχουν εκδώσει ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και έχουν χαρακτηριστεί ως χαμηλής ποιότητας (junk rating), στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος αγορών, δήλωσε χθες άτομο που γνωρίζει το θέμα, επισημαίνει ανταπόκριση του Brian Blackstone από τη Φραγκφούρτη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας  WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «ECB Considering Rules to Allow Purchase of Certain Greek, Cypriot Securities».   Η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις πλήρεις λεπτομέρειες του σχεδίου ABS, για το πρώτο δόθηκαν οι πρώτες λεπτομέρειες στις 4 Σεπτεμβρίου ως μέρος ενός πακέτου μέτρων που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, πιθανότατα στην αυριανή μηνιαία συνεδρία της.

Η πρόταση που θα  επιτρέψει την αγορά των συγκεκριμένων ABS υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ καθώς προσπαθεί να διασφαλίσει το ισοζύγιό της από τους κινδύνους που συνδέονται με τα επενδυτικά αγαθά που αγοράζει,  ενώ παράλληλα προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι νομισματικές της πολιτικές εφαρμόζονται στο σύνολο των 18 κ-μ της ευρωζώνης.

Η πιθανή παραχώρηση από την ΕΚΤ δεν σημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει όντως τα συγκεκριμένα ενυπόθηκα δάνεια, αλλά κυρίως ότι θα τα καταστήσει υποψήφια για το πρόγραμμα. Η εξαίρεση δεν θα εφαρμοστεί σε άλλα κ-μ της ευρωζώνης, των οποίων τα ABS πρέπει να χαρακτηρίζονται από επενδυτικό βαθμό ως προϋπόθεση για την υποψηφιότητά τους.