X

Πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστ οι ελληνικές τράπεζες

Χωρίς κεφαλαιακή ανάγκη Alpha Bank και Πειραιώς, ήδη καλυμμένες οι ανάγκες της Εθνικής, η Eurobank χρειάζεται μόλις 18 εκ. ευρώ, βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Ant1news


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

«Τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία» δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών. Και ο υπουργός Οικονομικών εξέφασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Με το βλέμμα στραμμένο ήδη στην επόμενη ημέρα, για την εξασφάλιση επιπλέον ρευστότητας με την οποία θα χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία, θα στηριχθούν επιχειρήσεις και θα ενισχυθούν οι προϋποθέσεις παγίωσης της ανάπτυξης βρίσκονται οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, μετά την θετική απόδοση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ουσιαστικά και οι τέσσερις πυλώνες του ελληνικού πιστωτικού συστήματος δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων και πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστ και στο στατικό και στο δυσμενές σενάριο τους, με βάση τον δυναμικό ισολογισμό τους, δηλαδή με γνώμονα την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, περιλαμβανομένων των εν εξελίξει σχεδίων αναδιάρθρωσης τους.

Πέραν της πιστοποίησης της ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας του ελληνικού  χρηματοπιστωτικού συστήματος, η εξέλιξη αυτή, χάρη στην οποία οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν περαιτέρω πόρους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφήνει ανέγγιχτο το απόθεμα του ύψους 11,4 δις ευρώ, το οποίο η Κυβέρνηση επιδιώκει να αποτελέσει την «δικλείδα ασφαλείας χρηματοδότησης» στο πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, μετά από το τέλος του Μνημονίου, κάτι που επισημαίνει σε δήλωση του και ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Τι προκύπτει για κάθε τράπεζα

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας «τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη Συνολική Αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση».

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Alpha Bank ανταπεξήλθε με άνεση σε όλα τα σενάρια της άσκησης και όχι μόνο δεν έχει κεφαλαιακή ανάγκη, αλλά ακόμη και με βάσει το δυσμενές σενάριο, διαθέτει ισχυρό κεφαλαιακό πλεόνασμα, καθώς ο σχετικός δείκτης επάρκειας της τράπεζας ανέρχεται σε 8,1%, ενώ το όριο που έχει τεθεί από την ΕΚΤ είναι της τάξης του 5,5%.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία με τα δεδομένα που είχαν τεθεί βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 εμφάνιζε ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων ύψους 660 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία όμως βρέθηκαν και δημιούργησαν και σημαντικό απόθεμα, μέσω της εαρινής  Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1 δις ευρώ. Έτσι, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ πέρασε με επιτυχία τα τεστ αντοχής, δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια και μάλιστα όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Διοίκηση της Πειραιώς «δίχως την επίδραση μετατροπής της Αναβαλλόμενης Φορολογίας». Αν υπολογιστούν και αυτοί, αυξάνονται κατά πάνω από μία μονάδα τα σχετικά ποσοστά υπερκάλυψης των ορίων της ΕΚΤ.

Υψηλό κεφαλαιακό πλεόνασμα της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με βάση το δυσμενές σενάριο των στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο πέρασε με επιτυχία, εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και μάλιστα όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της, δίχως καν να λαμβάνονται υπόψη τα επιπλέον κεφάλαια από την μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου

Πλεόνασμα κεφαλαίων της τάξης του 1,4 δις προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων της Eurobank, που επίσης πέρασε επιτυχής τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ. 

Στην ανακοίνωση της ΤτΕ τονίζεται ότι «τα αποτελέσματα της άσκησης από την ΕΚΤ έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση».

Άλλη μια απόδειξη για αυτό είναι πως χάρη και στο εν εξελίξει σχέδιο αναδιάρθρωσής της, η Εθνική Τράπεζα επίσης περνά με επιτυχία το τεστ αντοχής της ΕΚΤ και δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια βάσει του δυναμικού ισολογισμού της, καθώς με αυτόν υπερκαλύπτει τις ανάγκες ύψους 273,3 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες εμφανίζονταν βάσει του στρες τεστ. Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση της ΕΤΕ αποφάσισε προ ημερών την διάθεση του 20% της θυγατρικής της, τράπεζας Finansbank.

Όπως επισημαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, «στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση» ούτε η Eurobank, ακόμη και βάσει του δυσμενούς σεναρίου.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των στρες τεστ ανέρχονται σε 70,6 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο το μεγαλύτερο μερίδιο αυτού του ποσού έχει ήδη καλυφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης της τράπεζας, αφήνοντας στην ουσία ένα υπόλοιπο κενού ύψους μόλις 18 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που είναι εξαιρετικά εύκολο να εξευρεθεί ώστε και τυπικά η τράπεζα να περάσει το όριο του τεστ της ΕΚΤ, πάντοτε με βάση το δυσμενές σενάριο.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και το ΤΧΣ, μέσω ανακοίνωσης, στην οποία τονίζει ότι μετα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαιώνονται οι διαρθρώσεις των δύο προηγουμένων ετών.