X

FT: Η τραπεζική κρίση πιέζει την Ελλάδα για συμφωνία για το χρέος

Δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας συγκρίνει τις ελληνικές τράπεζες με δύο άλλες που κατέρρευσαν.

Ant1news

Τρεις μήνες μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, τα οποία έδωσαν μια σχεδόν υγιή εικόνα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, φαίνεται πως αυτές περνούν κρίση.

Σύμφωνα με επισήμανση των Finacial Times, πρόκειται για επανάληψη αυτού που είχε συμβεί με τα αποτελέσματα των προηγούμενων stress tests, τα οποία χαρακτηρίζει «γελοία», αφού η γαλλοβελγική Dexia και η ισπανική Bankia κατέρρευσαν λίγο αργότερα, παρά το ότι τα είχαν περάσει με επιτυχία.

Οι ελλείψεις που παρουσιάζουν σήμερα η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha, είναι λιγότερο εγγενείς με τις δραστηριότητες των ιδίων των τραπεζών, από όσο ήταν στις περιπτώσεις της Dexia και της Bankia. Στις ελληνικές περιπτώσεις, το πρόβλημα αφορά στην έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς της αγοράς προς την νέα ελληνική κυβέρνηση και στις απαιτήσεις της για τη διαγραφή του χρέους.

Ταυτόχρονα, όποιο stress test δεν λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα τρέχοντα ρίσκα, από την καθίζηση στις τιμές του πετρελαίου μέχρι το πολιτικό χάος, δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα για την επενδυτική κοινότητα. Η συνολική εκτίμηση της ΕΚΤ, τον περασμένο Οκτώβριο, έφτασε στο συμπέρασμα ότι τρεις από τις τράπεζες είναι απολύτως υγιείς και η τέταρτη, η Eurobank, οριακά κάτω από τις υπόλοιπες.

Λίγους μήνες νωρίτερα, οι επενδυτές μετοχών «έκαναν ουρά» για την Ελλάδα υποστηρίζοντας όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Τώρα, μετά τη μαζική εκροή καταθέσεων έχουν απομακρυνθεί μεγάλα ποσά, ενώ οι τραπεζικές μετοχές, από τις εκλογές, έχουν χάσει το 40% της αξίας τους.