X

Οριακή αύξηση στο όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Αυξημένο κατά 500 εκατ. ευρώ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Ant1news

Στα 68,8 δις ευρώ, αυξημένο κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, είναι πλέον το όριο του ELA, για την έκτακτη παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, όπως αποφασίστηκε στην συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της, η ΕΚΤ είχε αυξήσει κατά 3,5 δις ευρώ το όριο.

Η οριακή αύξηση που αποφασίστηκε είναι προφανώς ενδεικτική της υποχώρησης των προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών για τις ανάγκες τους, όπως όμως και της διατήρησης του υψηλού βαθμού εξάρτησης τους από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA, δεδομένου ότι διατηρείται η άρση της εξαίρεσης, βάσει της οποίας η ΕΚΤ έκανε δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή φθηνής ρευστότητας.

Όλοι τώρα προσβλέπουν στις αποφάσεις του Eurogroup της 9ης Μαρτίου, καθώς περιμένουν από αυτές να ξεκλειδώσει μέρος της καθυστερούμενης δόσης των 7,2 δις από τους εταίρους  και πιστωτές, ευελπιστώντας να δοθεί παράλληλα σήμα στην ΕΚΤ να απελευθερώσει προς την χώρα μας, τα 1,9 δις της επιστροφής από κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης των κερδών τους από ελληνικά ομόλογα, καθώς και για να δέχεται εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πάντως ότι υπάρχει εναλλακτικό πλάνο, αν δεν δοθούν τα χρήματα των δόσεων για να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας αλλά και οι υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί, συντάξεις κτλ).

Σημειώνεται ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 100 δις ευρώ (ανερχόταν σε 87,48 δις τον Ιανουάριο)