X

Fitch: Η πιθανότητα ενός Grexit παραμένει

Ο άμεσος κίνδυνος έχει αποφευχθεί, όμως παραμένει, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Ant1news

Μετά τη συμφωνία του προηγούμενου μήνα, περιορίστηκε ο άμεσος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνει η Fitch ωστόσο συνεχίζει, η ασυμβίβαστη στάση που τήρησαν οι δύο πλευρές πριν από τη συμφωνία, τονίζει την πιθανότητα ενός μελλοντικού σφάλματος.

Το Grexit δεν είναι το βασικό σενάριο, εξακολουθεί όμως να αποτελεί κίνδυνος, ενόσω θα γίνονται πιο λεπτομερείς διαπραγματεύσεις και η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθεί να διατηρήσει τη στήριξη στο εσωτερικό της χώρας, για τη συμφωνία που θα συνάψει, επισημαίνεται.

Η Ευρωζώνη, ωστόσο, έχει αναπτύξει μηχανισμούς για να αποτρέψει μία κατάρρευση που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία κράτους και για να μετριάσει τη μετάδοση από τη μία στην άλλη χώρα. Συνεπώς, μία αλυσιδωτή αντίδραση από ενδεχόμενο Grexit δεν είναι πιθανό να οδηγήσει τελικά σε διάλυση της Ευρωζώνης.

Ένα Grexit, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, ίσως οδηγούσε σε κήρυξη χρεοστασίου τουλάχιστον σε ένα μέρος των υποχρεώσεων της  Ελλάδας. Η έκθεση άλλων χωρών της ευρωζώνης μέσω των διακρατικών δανείων και του EFSF είναι περιορισμένη, ενώ έχουν ήδη συνυπολογίσει τα χρέη αυτά, και έτσι τα μικτά χρέη της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν θα επηρεαστούν άμεσα. Ο διεθνής οίκος θεωρεί επίσης πως το κόστος για τα κράτη από μια κήρυξη χρεοστασίου στα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και από την Τράπεζα της Ελλάδος στις υποχρεώσεις της για το Target 2 θα ήταν διαχειρίσιμο.

Οι ξένες τράπεζες θα είχαν περιορισμένη επίπτωση, καθώς έχουν απορροφήσει τις απώλειες από το PSI του 2012, κι έχουν έκτοτε μειώσει το ελληνικό ρίσκο.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η αντίδραση της αγοράς, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. Στην περίπτωση που οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας αυξηθούν απότομα, τότε μπορεί να πληγεί η δυναμική του κρατικού χρέους.

Ένα Grexit θα έδειχνε πως η συμμετοχή στη νομισματική ένωση απαιτεί πολιτική αποδοχή μιας σφιχτής δημοσιονομικής στάσης και μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων ώστε να δημιουργηθεί μια οικονομία που θα μπορεί να προσαρμόζεται εσωτερικά. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος προφανής υποψήφιος για έξοδο από το ευρώ, επισημαίνει η Fitch, όμως μεσοπρόθεσμα θα υπήρχε μεγαλύτερο ρίσκο εξόδου για χώρες όπου έχει αποδυναμωθεί η πολιτική προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις. Παρ' όλα αυτά, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ενίσχυση των θεσμών της ευρωζώνης και ως εκ τούτου και της νομισματικής ένωσης.