X

Η Πράξη Νομοθετικού Περιοχομένου για το κλείσιμο των τραπεζών

Τα ξημερώματα της Δευτέρας εκδόθηκε η ΠΝΠ με διάρκεια από τις 28 Ιουνίου μέχρι και τις 6 Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία κηρύσσεται τραπεζική αργία.

Ant1news

Μετά τις 3:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία κυρήσσεται τραπεζική αργία από τις 28 Ιουνίου μέχρι και τις 6 Ιουλίου 2015.

Η τραπεζική αργία, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, μπορεί να παραταθεί ή να συντμηθεί.

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, τα ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό και πρόσβαση σε αυτά θα έχουν μόνο οι υπάλληλοί τους, ώστε να προετοιμάσουν τις συναλλαγές μέσω των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης, καθώς και την επανέναρξη των συναλλαγών μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους τραπεζικούς περιορισμούς. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα ανακοινωθούν οι τρόποι καταβολής ολόκληρων των συντάξεων, από συγκεκριμένα υποκαταστήματα τα οποία θα λειτουργήσουν ειδικά για τον σκοπό αυτόν.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εντός της χώρας δεν επηρέαζονται, πραγματοποιούνται κανονικά μέσω πιστωτικών καρτών, χρεωστικών και με τους υπόλοιπους ηλεκτρονικούς τρόπους (web banking, phone banking). Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) μπορούν να χρησιμοποιούνται μέχρι το όριο, που υπήρχε, πριν την έναρξη της τραπεζικής αργίας.

Τα ΑΤΜ θα λειτουργήσουν κανονικά από το μεσημέρι της 29ης Ιουνίου, με το ημερήσιο όριο να ορίζεται στα 60 ευρώ, αντιστοίχως 1.800 ευρώ το μήνα. Οι αλλοδαποί τουρίστες μπορούν να πραγματοποιούν αναλήψεις από τα ΑΤΜ χωρίς περιορισμό, εφόσον οι κάρτες τους έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή αυτή θα αντιμετωπίζει αιτήματα για επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το όριο ανάληψης μετρητών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πληρωμές προς το εξωτερικό για λόγους υγείας).

Οι μισθοί καταβάλλονται κανονικά, εφόσον καταβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις οδηγίες για τα capital controls.

Κατεβάστε εδώ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου